ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ




ΠΡΟΣ:   Αναπληρωτή Διευθυντή εφαρμογών
ΚΟΙΝ.: 1. Γραφείο Προέδρου ΟΚΑΝΑ
  2. Γραφείο Γενικού Διευθυντή
  3. Μέλη ΔΣ ΟΚΑΝΑ



ΑΘΗΝΑ 24/6/2014

Κύριε αναπληρωτή Διευθυντή Εφαρμογών,
Με την επιστολή μας αυτή θα θέλαμε να σας εκθέσουμε και εγγράφως μια σειρά συγκεκριμένων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι μονάδες υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ.
1.      Έλλειψη αντιδραστηρίων και όλων των υπόλοιπων αναλώσιμων, που είναι απαραίτητα για την πραγματοποίηση του τοξικολογικού έλεγχου.

Όπως φυσικά γνωρίζετε, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική και τους κανόνες καλής κλινικής πρακτικής, ο τοξικολογικός έλεγχος στα προγράμματα υποκατάστασης  είναι απαραίτητος, με συχνότητα ανάλογη του σταδίου θεραπείας. Η έλλειψη αντιδραστηρίων έχει οδηγήσει σε απαράδεκτη μείωση της συχνότητας του τοξικολογικού ελέγχου (σε ορισμένες μονάδες μπορεί να είναι λιγότερη από μια ουροληψία το δίμηνο). Το γεγονός αυτό αναγκάζει τους εργαζόμενους των μονάδων να λειτουργούν ως «λαγωνικά», για να αξιολογήσουν την κατάσταση στην οποία  βρίσκονται οι θεραπευόμενοι τους. Επίσης, οι γιατροί οδηγούνται ορισμένες φορές στη χορήγηση «ασφαλούς» δοσολογίας του υποκαταστάτου, αυξάνοντας τις πιθανότητες υπέρ ή υποδοσολόγησης. Τέλος, το σύστημα των κινήτρων - από τα πιο σημαντικά στην θεραπευτική διαδικασία - δεν λειτουργεί απρόσκοπτα και με αντικειμενικότητα, γεγονός που διαταράσσει την πορεία των θεραπευομένων στο πρόγραμμα, αλλά και την καθημερινή λειτουργία των προγραμμάτων.
2.      Καθυστέρηση αποκομιδής των μολυσματικών αποβλήτων.
Τα απορρίμματα των μονάδων προέρχονται από τη λειτουργία των παθολογικών ιατρείων και τους τοξικολογικούς ελέγχους των ασθενών. Σε ορισμένες μονάδες, στις οποίες την ευθύνη αποκομιδής των αποβλήτων έχει ο ΟΚΑΝΑ, η συλλογή των μολυσματικών αποβλήτων έχει καθυστερήσει ανεπίτρεπτα, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση τους και τη φύλαξή τους σε χώρους, στους οποίους δεν πληρείται καμία συνθήκη ασφαλούς φύλαξης. Για παράδειγμα, στη μονάδα του στρατοπέδου Βαρύτη τα μολυσματικά υλικά φυλάσσονται σε ένα δωμάτιο χωρίς καμία δυνατότητα αερισμού και εκτεθειμένα σε όλες της καιρικές συνθήκες. Επίσης, στη μονάδα του νοσοκομείου Σωτηρία ο χώρος φύλαξης είναι ένα υπαίθριο στέγαστρο κάτω από το παθολογικό ιατρείο και το φαρμακείο της μονάδας και σε απόσταση αναπνοής από τον παιδικό σταθμό του νοσοκομείου Γεννηματά. Επιπρόσθετα, παραμένουν εκτεθειμένα στο ύπαιθρο όπου ζουν και άλλα ζωντανά του ζωικού βασιλείου όπως τρωκτικά, γάτες, ερπετά, έντομα κ.λπ. τα οποία περιφέρονται γύρω από τα μολυσματικά με μεγάλη περιέργεια. Αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτές τις συνθήκες ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών, όχι μόνο στους θεραπευόμενους και το προσωπικό του ΟΚΑΝΑ, αλλά και στον πληθυσμό γενικότερα είναι πραγματικός και το κόστος από μια τέτοια πιθανότητα ανυπολόγιστο.
3.      Έλλειψη των κατάλληλων φιαλιδίων μεταφοράς των δοσολογιών Take Home της μεθαδόνης.
Είμαστε σίγουροι ότι συμφωνείτε πως η χορήγηση ενός φαρμάκου στη σωστή συσκευασία και στις σωστές συνθήκες αποτελεί απαράβατο όρο της ορθής κλινικής πρακτικής. Σύμφωνα με της προδιαγραφές της Ελληνικής Φαρμακοποιίας και της παρασκευάστριας εταιρίας ΙΦΕΤ, το διάλυμα μεθαδόνης, λόγω φωτοευαισθησίας, πρέπει να φυλάσσεται σε σκουρόχρωμη φιάλη.  
Εδώ και εβδομάδες, σε αρκετές μονάδες μεθαδόνης υπάρχει έλλειψη των απαραίτητων φιαλιδίων με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται πρακτικές, διαφορετικές από μονάδα σε μονάδα, με κοινό χαρακτηριστικό την ακαταλληλότητα και τον κίνδυνο κακής χρήσης και συντήρησης. Κάποιες μονάδες για να προλάβουν την πιθανή έλλειψη είχαν αρχίσει από πολύ νωρίς να κάνουν «οικονομία», συσκευάζοντας πλέον της μίας δοσολογίας ανά φιαλίδιο και αναγκάζοντας τους θεραπευόμενους, ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους, να διαχωρίσουν οι ίδιοι τις καθημερινές δοσολογίες, υπό τον τρόμο της διακοπής χορήγησης δόσεων Take Home, με ότι αυτό συνεπάγεται για την προσωπική και επαγγελματική ζωή του κάθε θεραπευόμενου. Σε δύο μονάδες, αναγκάζονται οι ασθενείς να φέρουν πίσω τα ήδη χρησιμοποιημένα φιαλίδια για να πάρουν δοσολογίες για μη επιτηρούμενη χορήγηση. Τα φιαλίδια γεμίζονται ξανά είτε από τους ίδιους από το ποτηράκι χορήγησης είτε από το προσωπικό με τον ίδιο τρόπο. Το χειρότερο είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ήδη χρησιμοποιημένα φιαλίδια τοποθετούνται εκ νέου στο dispenser της συσκευής χορήγησης, με μόνο κριτήριο καθαρότητας την μακροσκοπική εικόνα, αγνοώντας τους κινδύνους που μπορεί να ενέχει αυτή η ενέργεια, ιδιαίτερα μια περίοδο που οι μολυσματικές ασθένειες βρίσκονται στο ζενίθ. Τέλος, κορυφαίο παράδειγμα προβληματικής πρακτικής, σε μια μονάδα οι δοσολογίες παραδίδονται να μεταφερθούν και να φυλαχθούν σε πλαστικό μπουκάλι νερού, γνωρίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί κάτι τέτοιο για την ασφάλεια των οικείων προσώπων των θεραπευομένων (παιδιά, ηλικιωμένοι) καθώς επίσης για την διατήρηση της δραστικότητας μιας φωτοευαίσθητης ουσίας όπως είναι η μεθαδόνη.
Κύριε Καφετζόπουλε, σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή γνωρίζοντας την κλινική σας εμπειρία, την επαγγελματική σας ευσυνειδησία και τον σεβασμό σας στην ιατρική δεοντολογία. Παρακαλούμε όπως τάχιστα προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, τα οποία ενώ δεν είναι ούτε τα μόνα ούτε τα πιο σοβαρά που αντιμετωπίζουν οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ, απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί πρωτίστως, η ασφάλεια των θεραπευομένων αλλά και  δευτερευόντως, η προστασία των συναδέλφων, οι οποίοι ωθούνται στην υιοθέτηση πρακτικών αμφίβολης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, στην προσπάθεια τους να διαχειριστούν μία κατάσταση για την οποία ουδεμία ευθύνη φέρουν.
Όπως τονίσαμε και στην πρώτη -και μέχρι στιγμής μοναδική- συνάντησή μας, είμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω συνεργασία με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ασφάλεια θεραπευομένων, εργαζομένων και κοινωνικού συνόλου.




Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

Σχόλια