ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΚΑΝΑ



Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση (που είχε αναβληθεί προχθές) του Δ.Σ. του Συλλόγου με τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ. Στην συνάντηση από την πλευρά της Διοίκησης παρέστησαν ο Πρόεδρος, και ο Γενικός Διευθυντής. Η συνάντηση είχε ζητηθεί από το Δ.Σ. του Συλλόγου για να εξεταστούν τα θέματα σης υπογραφής Σ.Σ.Ε. , ενημέρωση για τον προϋπολογισμό του Οργανισμού και άλλα τρέχοντα θέματα. Η συνάντηση δεν ολοκληρώθηκε αλλά διεκόπη, όταν  εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ στα πλαίσια κινητοποίησης τους έξω από το κτίριο των Κεντρικών Υπηρεσιών του Οργανισμού και του Υπουργείου Υγείας ανέβηκαν στη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και ζήτησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Οργανισμού. Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου ζήτησαν να διακοπεί η συνάντηση γιατί δεν μπορεί να διαμαρτύρεται ένας Συνδικαλιστικός φορέας έξω από το γραφείο ,όπου γίνεται η συνάντηση και τα μέλη του Δ.Σ. να συνεχίζουν τις επαφές για άλλα θέματα.

Τα θέματα που πρόλαβαν να θιχτούν στην αρχή της συνάντησης είναι:


ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΚΑΝΑ

Ο Πρόεδρος επισήμανε ότι επειδή τα νούμερα είναι οριοθετημένα και από αυτά προκύπτει ο ελλειμματικός προϋπολογισμός του Οργανισμού οι μόνο εφικτοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος είναι: 
Α) οι βεβαιωμένες οφειλές του ΟΚΑΝΑ προς τα ασφαλιστικά ταμεία προηγούμενων χρήσεων  να ρυθμιστούν.Το ποσό αυτό είναι της τάξης των 4.800.000 ευρώ και με αυτό τον τρόπο -ο οποίος είναι μαχητός-  δίνεται η δυνατότητα να απαλλαγεί ο Οργανισμός από αυτή την υποχρέωση την οποία είχε υπολογίσει, όταν υποστήριζε ότι για φέτος χρειάζεται 27.800.000 ευρώ για να είναι λειτουργικός .Ήδη η Διοίκηση έχει αποστείλει έγγραφο  για την συγκεκριμένη διαδικασία η οποία έχει συμβεί και σε άλλους Οργανισμούς, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος.
Β) Τα επιπλέον 3.000.000 που υπολείπονται, μπορεί  να εξευρεθούν μετά την 1η Ιουλίου αφού σταλούν και από τα 20 Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύει το Υπουργείο Υγείας απολογιστικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου και στη συνέχεια, αφού διαπιστωθεί το ελλειμματικό ισοζύγιο ζητηθεί από τη Διοίκηση επιπλέον χρηματοδότηση για να «κλείσει» ο προϋπολογισμός του 2014. .Άλλος τρόπος εξεύρεσης των χρημάτων είναι από εσωτερική ανακατανομή των κονδυλίων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Υγείας είτε να ζητηθούν χρήματα από το αποθεματικό (πρωτογενές πλεόνασμα) του Υπουργείου Οικονομικών. Όποια λύση κι εάν τελικά δοθεί (εάν δοθεί) δεν μπορεί να δοθεί πριν σταλούν τα απολογιστικά στοιχεία του εξαμήνου. Πάντως αυτά τα χρήματα (27.800.000) καλύπτουν μόνο την μισθοδοσία, λειτουργικά έξοδα ,ρυθμίσεις προηγούμενων ετών και ασφαλιστικές εισφορές. 
   Για να πραγματοποιηθούν νέες δράσεις ή μονάδες θα χρειαστούν επιπλέον χρήματα τα οποία είτε θα δοθούν από το Υπουργείο Υγείας, εάν υπάρχει η πολιτική βούληση είτα θα στραφεί ο ΟΚΑΝΑ και σε ιδωτικές χορηγίες για εξασφάλιση χρημάτων για την πραγματοποίηση νέων δράσεων.Όταν ο Πρόεδρος ρωτήθηκε ότι στο παρελθόν (πέρσι τον Μάιο) ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας αναφερόμενος στον προυπολογισμό του ΟΚΑΝΑ είπε "ότι αυτά είναι τα χρήματα και να μάθετε να επιβιώσετε με αυτά" εάν υπονοούσε απολύσεις,είπε ότι το σενάριο των απολύσεων μπορεί να έπεσε στο τραπέζι "μεταξύ σοβαρού και αστείου" κάτι που όμως δεν μπορεί και δε θα γίνει όσο είναι ο ίδιος Πρόεδρος του Οργανισμού. 
ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ

Από το Υπουργείο Υγείας θα ζητηθεί εγγράφως να αποδοθεί στον Οργανισμό το 60% (και όχι το 50%)του ετήσιου προϋπολογισμού μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους, για να μη διαταραχτεί η καταβολή της μισθοδοσίας. Πάντως τα χρήματα του ΟΚΑΝΑ για την καταβολή της μισθοδοσίας 17.6000.000 ευρώ επαρκούν μέχρι αρχές Αυγούστου περίπου εάν δεν προχωρήσουν οι πιο πάνω λύσεις, όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής. Αυτή την στιγμή υποστήριξε ο Πρόεδρος ότι δεν υπογράφουν δαπάνες για να μην πειραχτεί ο κωδικός της μισθοδοσίας. 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΔΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ

Ο Πρόεδρος αρνήθηκε την συμμετοχή μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ ως παρατηρητή με την πρόφαση ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ούτε στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ ούτε σε καμία υπουργική απόφαση που προσδιορίζει την σύνθεση του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ.Ο Σύλλογος θα ενημερώνεται για τις αποφάσεις του Δ.Σ. (από τον Γενικό Διευθυντή) για όσα θέματα απασχολούν τον Σύλλογο υποστήριξε ο Πρόεδρος.



Σε αυτό το σημείο διεκόπη η συνάντηση η οποία θα  συνεχιστεί την Τετάρτη 21 Μαΐου. Την ίδια μέρα τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μαζί με τα μέλη της ΕΠΕΣΥ θα συναντηθούν και με το Διευθυντή Εφαρμογών για όλα τα θέματα που εκκρεμούν.  




Σχόλια