ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ



   Έγινε σήμερα, όπως είχε οριστεί, η συνάντηση του Δ.Σ του Συλλόγου με τον Πρόεδρο του Οργανισμού, κ.Κατρίνη . Παρόντες ήταν επίσης, ο Γενικός Διευθυντής, ο Αντιπρόεδρος και ο υπεύθυνος της νομικής υπηρεσίας του Οργανισμού. Λόγω του περιορισμένου χρόνου, όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος πως είχε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, η συζήτηση περιορίστηκε στα εξής θέματα:


   Α.  Προϋπολογισμός-μισθοδοσία

Για το θέμα τις μισθοδοσίας , θα πραγματοποιηθεί κανονικά η εξόφληση Μαΐου και η προκαταβολή Ιουνίου. Για την  εξόφληση του Ιουνίου είπαν πως μεριμνούν να μην υπάρξει πρόβλημα και τόνισαν ξανά πως δεν υπογράφουν καμία άλλη δαπάνη, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την μισθοδοσία του προσωπικού. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι η λειτουργική δυστοκία που παρατηρείται στον Οργανισμό θα λυθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο. Στην ερώτηση από που θα εξευρεθούν οι πόροι για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού και πέραν του πρώτου εξαμήνου δεν δόθηκε  σαφή απάντηση. Ανέφεραν, όμως, πως εξασφάλισαν δύο εκατομμύρια ευρώ (επιπλέον του εγκεκριμένου προϋπολογισμού) από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης τα οποία θα κατανεμηθούν αποκλειστικά για την προμήθεια φαρμάκου και αντιδραστηρίων.

   Β. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

 Εκεί με έκπληξη έγινε αντιληπτό πως ενώ όπως αναμενόταν η συζήτηση θα διεξάγονταν στη βάση των ήδη συμφωνηθέντων μεταξύ της προηγούμενης Διοίκησης του Οργανισμού και του Σωματείου (μέσω της επιτροπής που είχε οριστεί), εισήχθησαν νέα δεδομένα σε επιμέρους άρθρα. Αναλυτικά:

  1ον. Σχετικά με την συνέχιση της άδειας BURN OUT , παρόλο που είχε συμφωνηθεί να συνεχιστεί να δίνεται, με την προϋπόθεση να έχει εξαντληθεί πρώτα η κανονική άδεια του προηγούμενου έτους, και να την λαμβάνει ο εργαζόμενος μέσα στο τρίμηνο και όχι στο τελευταίο  μήνα του τριμήνου (για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων)  στην εισήγησή του ο Γενικός Διευθυντής πρότεινε να σχετίζεται αυτή με την αναλογία Θεραπευτών-Θεραπευμένων σε κάθε μονάδα, και στο κατά πόσο απορροφούν άτομα από την λίστα αναμονής. Ο Πρόεδρος βρήκε λογικό το επιχείρημα του Γενικού Διευθυντή στο πνεύμα πως οποιοδήποτε οριζόντιο μέτρο δημιουργεί αδικίες. Τόνισε όμως ,πως είναι θετικός στο να δοθεί η άδεια του  BURN OUT.Την τελική απάντηση την παρέπεμψαν για την επόμενη συνάντηση.
  2ον Σχετικά με το επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού, παρόλο που υπήρχε προηγούμενη γνωμοδότηση  της Νομικής Υπηρεσίας για την παροχή του επιδόματος , με την μορφή βοηθήματος, με παράλληλη μικρή μείωση, ο νομικός σύμβουλος ανέφερε  πως βάση του ενιαίου μισθολογίου δεν μπορεί να δοθεί κανενός είδους επίδομα ή βοήθημα εκτός των προβλεπομένων. Διευκρίνισαν όμως, ότι θα ψάξουν να βρουν τι γίνεται σε άλλους Οργανισμούς και ότι αν βρεθεί τέτοιου είδους παροχή σε άλλο Ν.Π.Ι.Δ.  δεν είναι αρνητικοί στη καταβολή του.
  3ον Συμμετοχή της Διοίκησης στη χρηματοδότηση του Τ.Α.Σ.Ε.Ο. Η αρχική εισήγηση ήταν αρνητική , κατά παρέκκλιση των συμφωνηθέντων για αναστολή της συμμετοχής του Οργανισμού και για όσο θα ισχύει η παρούσα Σ.Σ.Ε. και επαναδιαπραγμάτευση εκ νέου στη επόμενη Σ.Σ.Ε με βάση τα όσα ίσχυαν πριν. Κατόπιν συζητήσεως ο Πρόεδρος φάνηκε να μετατοπίζεται προς τα αρχικώς συμφωνηθέντα. Το θέμα έμεινε ανοιχτό για την επόμενη συνάντηση.
  4ον Εκπαίδευση προσωπικού. Συμφώνησαν ο Οργανισμός (εφόσον οι οικονομική κατάσταση το επιτρέπει) να χρηματοδοτεί και έως του ποσού των 1000 ευρώ ανά έτος την εξωτερική εκπαίδευση του προσωπικού. Η έγκριση θα δίνεται από το Δ.Σ του Οργανισμού.
  5ον Άδεια ανατροφής τέκνων 9 μηνών. Συμφώνησαν να ισχύσει το άρθρο ως έχει.
  Να σημειωθεί ότι εφαρμόζεται ήδη με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ.
  6ον Ψυχιατρική ειδικότητα για τους Νοσηλευτές. Όπως ίσχυε, συμφώνησαν να επιτρέπεται να εκπαιδεύονται ένας αριθμός νοσηλευτών ανά έτος (εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες του Οργανισμού το επιτρέπουν).
  7ον Εξωτερική εποπτεία και επίλυση συγκρούσεων. Η αρχική εισήγηση ήταν η εποπτεία να είναι εσωτερική. Αφού υπήρξε αντίδραση των μελών του Δ.Σ., πως για να είναι αποτελεσματική πρέπει κι εξ ορισμού η εποπτεία να είναι εξωτερική. Από τον Γενικό Διευθυντή προτάθηκε να οριστεί μια ‘δεξαμενή’ εποπτών από όμορους φορείς και να λυθεί το θέμα με ανταλλαγή εποπτών μεταξύ αυτών των φορέων.
  8ον Άρση της αποκλειστικής απασχόλησης. Η εισήγηση παραμένει –όπως και παλαιότερα- αρνητική αλλά πρότειναν να δίνεται η άδεια με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ. Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου αντιπρότειναν την καθιέρωση κριτηρίων που θα ισχύουν για όλο το προσωπικό .Το αίτημα έγινε αποδεκτό από το Γενικό Διευθυντή και αναμένει την καταγραφή των κριτηρίων εκ μέρους του Συλλόγου για να γίνει συζήτηση επ αυτών.
  9ον Αντιστοίχηση ημερών απουσίας με βάση τα ισχύοντα στο Δημόσιο. Η εισήγηση είναι θετική κι εφαρμόζεται ήδη.
 
   Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος αποχώρησε σε κάποια φάση της συζήτησης κι αυτή συνεχίστηκε με τον Γενικό Διευθυντή και τον Αντιπρόεδρο. Προηγουμένως είχε οριστεί εκ νέου συνάντηση με τον Πρόεδρο για το θέμα της Σ.Σ.Ε σε δύο εβδομάδες από σήμερα. (Τετάρτη 11 Ιουνίου)

   Το Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων , σεβόμενο τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, κατέστησε σαφές πως θα προσέλθει στη συζήτηση -σε 2 εβδομάδες- μόνο για να υπογράψει ή μη τη Σ.Σ.Ε με την Διοίκηση, βάση των ήδη συμφωνηθέντων και σε καμία περίπτωση δε δέχεται τις τελευταίες τροποποιήσεις.Να σημειωθεί ότι στα σημεία που υπήρξε συμφωνία ουσιαστικά είτε ήδη εφαρμόζονται (ενιάμηνο, ασθένειες) είτε λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων ακόμα κι αν συμπεριληφθούν στη Σ.Σ.Ε. μπορεί και να μην εφαρμοστούν στην πράξη (νοσηλευτική ειδικότητα).Άρα η συζήτηση για τα υπόλοιπα θέματα είχε αρνητική εξέλιξη

   Ακολούθησε Γενική Συνέλευση κι ενημέρωση των συναδέλφων για τη συνάντηση, όπου ακούστηκαν κι αρκετές προτάσεις για το πώς πρέπει να κινηθεί ο Σύλλογος σε επίπεδο δράσης. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν νέες Γενικές Συνελεύσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να καθοριστεί η στάση του Συλλόγου απέναντι στη διαπραγμάτευση για τη Σ.Σ.Ε. και για το θέμα της βιωσιμότητας του ΟΚΑΝΑ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η εκδίκαση της αγωγής του Συλλόγου εναντίον της Διοίκησης για το ΤΑΣΕΟ δε θα διεξαχθεί στις 2 Ιουνίου, όπως είχε οριστεί, επειδή τα Πρωτοδικεία όλης της χώρας θα παραμείνουν κλειστά (λόγω των εκλογών που διεξήχθησαν) έως τις 6 Ιουνίου. Θα οριστεί νέα δικάσιμος.

 


Σχόλια