ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ



Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου με την Υφυπουργό Υγείας παρουσία του νέου Προέδρου του ΟΚΑΝΑ κ Κατρίνη και του Αντιπροέδρου κ. Μαριδάκη. (Την προηγούμενη Παρασκευή δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο διορισμός του  κ. Κατρίνη στη θέση του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ και από σήμερα εκτελεί τα νέα του καθήκοντα.)Στην υφυπουργό δόθηκαν τα οικονομικά στοιχεία που είχε ζητήσει στην προηγούμενη συνάντηση για να δει εάν όντως η πρώτη δόση της χρηματοδότησης του Οργανισμού επαρκεί για την καταβολή της μισθοδοσίας ή όχι.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε έγινε αντιληπτό ότι χρειάζεται άμεσα να γίνει η εκταμίευση της δόσης του δεύτερου τριμήνου για να μπορεί να καλυφτεί και η μισθοδοσία και οι δαπάνες του ΟΚΑΝΑ προς ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΤΣΑΥ, εφορία και ο Οργανισμός να έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Οι οικονομικές Υπηρεσίες του Οργανισμού, και ο Γενικός Διευθυντής πριν την συνάντηση είχαν ενημερώσει τα μέλη του Δ.Σ. ότι οι διαδικασίες προχωρούν και  είναι πολύ πιθανό η καταβολή της μισθοδοσίας τόσο της εξόφλησης του Μαρτίου όσο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου να δοθούν μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη. Η  Υφυπουργός επικοινώνησε τόσο με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας όσο και με την Υ.Δ.Ε. για να «τρέξουν» το θέμα γρήγορα. Η ενημέρωση για το θέμα αυτό -για την ώρα- είναι πως η καταβολή της μισθοδοσίας θα πραγματοποιηθεί την Μεγάλη Εβδομάδα (εφόσον όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες προχωρήσουν κανονικά ).
Για το μείζον θέμα της βιωσιμότητας του Οργανισμού παραδόθηκε στην Υφυπουργό το έγγραφο που ζητάει τη γραπτή δέσμευση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου υγείας για το πόσα επιπλέον χρήματα θα δοθούν στον ΟΚΑΝΑ , από πού θα τα εξασφαλίσουν και πότε θα καταβληθούν στα ταμεία του ΟΚΑΝΑ.Η κ. Μακρή ανέφερε ότι θα απαντηθεί το έγγραφο αρμοδίως τις επόμενες ημέρες. Ο Αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ανέφερε ότι τα χρήματα της δεύτερης δόσης του προϋπολογισμού επαρκούν και για όλη την μισθοδοσία του μηνός Μαΐου και έτσι δίνεται ο χρόνος για να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες διαδικασίες για την επιπλέον χρηματοδότηση που είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει ο Οργανισμός.
Ο νέος Πρόεδρος κάλεσε ,στη συνέχεια, τα μέλη του ΔΣ.  στο γραφείο του και έγινε μια πρώτη συζήτηση για την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό.Ο Πρόεδρος είπε ότι έχει την διαβεβαίωση ότι ο ΟΚΑΝΑ θα συνεχίσει το έργο του ,θα ενισχυθεί οικονομικά για να μετεξελιχτεί σε έναν φορέα που θα ασχολείται και  με την αντιμετώπιση της εξάρτησης από το αλκοόλ και τον τζόγο. Η πραγματικότητα και η οικονομική συγκυρία ,συνέχισε, είναι δύσκολη όμως με ένα σχέδιο που θα είναι σοβαρό και υλοποιήσιμο καμία πολιτική ηγεσία δε θα μπορεί να αρνηθεί τους επιπλέον πόρους για να πραγματοποιηθεί το σχέδιο δράσης. Προτεραιότητα του ,όπως είπε , είναι οι εργαζόμενοι να είναι πληρωμένοι στην ώρα τους , ο Οργανισμός να ανταπεξέρχεται στις οικονομικές του υποχρεώσεις και στην συνέχεια να ανοιχτεί σε νέες δράσεις. Τα μέλη του Δ.Σ. ανέφεραν ότι υπάρχουν πολλά  θέματα τρέχοντα που μένουν επί μήνες σε εκρεμμότητα και θα πρέπει άμεσα να επιλυθούν ενώ τα προγράμματα πρέπει να παραμείνουν δημόσια και δωρεάν.Σε αυτό συμφώνησε και ο νέος Πρόεδρος του Οργανισμού που υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει διεξοδική συζήτηση μαζί με τους εργαζόμενους στον ΟΚΑΝΑ για όλα τα θέματα. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση του Δ.Σ. με τον Πρόεδρο του Οργανισμού αφού θα έχει προλάβει πρώτα να ενημερωθεί λεπτομερέστερα για αυτόν.

Ο Αντιπρόεδρος ενημέρωσε ότι η νέα μονάδα του ΟΚΑΝΑ στη Βέροια θα ανοίξει την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.

Σχόλια