ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ



     Στην σημερινή συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου με την Εθνική Συντονίστρια για τα Ναρκωτικά κ. Διαμαντοπούλου- Παπουτσοπούλου που είχε κανονιστεί πριν το Πάσχα, τέθηκαν συγκεκριμένα καίρια θέματα που απασχολούν τον Οργανισμό και στα οποία δε δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις-λύσεις. Συγκεκριμένα, η κ.Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι «ο ΟΚΑΝΑ πέρασε και περνάει μια βαθειά κρίση, ότι πρέπει να μπουν καινούργια θεμέλια, να γίνει επαναπροσδιορισμός στόχων, πλαισίων, δράσεων, κουλτούρας και πόρων να γίνει ,παράλληλα, ορθολογική διαχείριση του προσωπικού που διαθέτει ο Οργανισμός και οριζόντια διασύνδεση με τους υπόλοιπους φορείς που ασχολούνται με το θέμα των ναρκωτικών».

     Στα ερωτήματα των μελών του Συλλόγου τι σημαίνουν στην πράξη αυτά, απέκλεισε τόσο  το ενδεχόμενο συγχώνευσης ΟΚΑΝΑ-ΚΕΘΕΑ, όσο και το ενδεχόμενο να «περάσουν» οι μονάδες υποκατάστασης στο ΕΣΥ. Είπε ότι ΟΚΑΝΑ δε θα κλείσει ούτε θα γίνουν απολύσεις πρέπει να γίνει όμως καλύτερη διαχείριση του ανθρωπινού δυναμικού. Επιδίωξή της είναι να υπάρχει ένας χάρτης υπηρεσιών πρόληψης, μείωσης της βλάβης ,θεραπείας ,απεξάρτησης, επανένταξης μέσα από την συνεργασία και συνέργεια των φορέων. Επισήμανε ότι θα γίνει αξιολόγηση των Οργανισμών(δράσεων και προσωπικού) από κέντρα αξιολόγησης Οργανισμών, με δείκτες αποτελεσματικότητας και στόχων ,προκειμένου να εκτιμηθεί  το έργο του ΟΚΑΝΑ.Δεν επιθυμεί ο ΟΚΑΝΑ να γίνει ένας φορέας παροχής μόνο υποκατάστατου. Όταν της τέθηκε το ερώτημα που θα βρεθούν τα χρήματα για να επιβιώσει ο Οργανισμός (καθώς και το απαραίτητο προσωπικό για να στηρίξει τις όποιες νέες δράσεις)δεν έδωσε απάντηση γιατί όπως υποστήριξε το οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί ο ΟΚΑΝΑ είναι δεδομένο. Παρέπεμψε τα μέλη του Συλλόγου στο Υπουργείο  Υγείας ως αρμόδιο για την χρηματοδότηση των φορέων που εποπτεύει και ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να εξευρεθούν τα χρήματα που χρειάζεται ο ΟΚΑΝΑ για φέτος.
     Για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είπε ότι έπρεπε να είχε δοθεί στη δημοσιότητα αλλά λόγω της Ελληνικής Προεδρίας υπάρχει καθυστέρηση αλλά μέχρι το τέλος της Προεδρίας θα δημοσιοποιηθεί και παρέπεμψε τα μέλη του Δ.Σ.να το ζητήσουν από τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ. Για τα θέματα συνταγογράφησης και μετεξέλιξης του ΟΚΑΝΑ σε Εθνικό Φορέα δεν είχε κάτι να πει. Αμέσως μετά το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας (τέλη Ιουνίου) θα γίνει νέα συνάντηση γιατί τότε ,όπως είπε, θα ανοίξουν τα θέματα που η ίδια ανέφερε στην εισαγωγή της.

Σχόλια