ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΒHΜΑ FM


 

Ζ. Μακρή VS Μ. Μαλλιώρη για τον ΟΚΑΝΑ

Μίλησαν στον ΒΗΜΑ FM
Ζ. Μακρή VS Μ. Μαλλιώρη για τον ΟΚΑΝΑ 
Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου η υφυπουργός Υγείας, Ζέτα Μακρή και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη μιλούν στους Γιώργο Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλο για την υπόθεση του Οργανισμού και την παρέμβαση του υπουργού Υγείας.
Συνέντευξη Ζ. Μακρή - Μ. Μαλλιώρη
Ζέττα Μακρή
«Στις 29/8 πήρα ένα έγγραφο από την κυρία Μαλλιώρη που μου γνωστοποιούσε ότι υπήρχε σύμβαση του ΟΚΑΝΑ για το φάρμακο αυτό από το 2008. Με πληροφορεί ότι για πρώτη φορά εισήχθη στη χώρα ένα φάρμακο που με ρωτά, κατά ένα περίεργο ως ύποπτο τρόπο, αν μπορεί να κάνει διαγωνισμό. Και λέω περίεργο και ύποπτο, επειδή έχει το αυτοδιοίκητο και ακόμη και αν θέλω να παρέμβω να μην κάνει διαγωνισμό, δεν μπορώ. Και με ρωτάει για πιθανούς κινδύνους από τη χρήση του, σύμφωνα με έγγραφο του ΕΟΦ, και αν πρέπει να τους διερευνήσει περαιτέρω. Αυτό είναι η αρχή της ιστορίας και όταν η πρόεδρος του Οργανισμού που είναι γιατρός με ενημερώνει για κάτι τέτοιο, πρέπει να το διερευνήσω. Αλλά με μεγάλη έκπληξη διαπιστώνω ότι οι οδηγίες είναι σαφείς και επιβάλλουν την υπογλώσσια χορήγηση του φαρμάκου και να συνθλίβεται και να δίνεται σε κυπελλάκια. Και για ό,τι επικοινωνιακά κατηγορεί εμένα, το έκανε η ίδια. Τον Ιούλιο του 2012 το καινούργιο φάρμακο, το οποίο θεωρεί επικίνδυνο, το εισήγαγε η ίδια με παρέμβασή της στον ΕΟΦ και το τιμολόγησε η ίδια. Και εξωφρενικό είναι ότι όχι απλώς έκανε απευθείας ανάθεση, αλλά έδωσε και κλινική εντολή – να καταγράφουν, δηλαδή, οι γιατροί τις αντιδράσεις των ασθενών με τη χορήγηση του φαρμάκου.
Τον Ιούλιο του 2012 δεν ήμουν καν βουλευτής. Τα διαπίστωσα αυτά όταν έκανα έρευνα και είχε σκοπιμότητα η κυρία Μαλλιώρη. Μου απηύθυνε αυτό το έγγραφο 29/8. Και απάντησα ότι με ρωτάει η ίδια, αλλά μέχρι να το διερευνήσω εγώ, καλό είναι να μην προχωρήσει σε διαγωνισμό. Ο Οργανισμός δεν έμεινε ποτέ ακάλυπτος από το φάρμακο, διότι ήδη από το 2008 είχε σύμβαση με την οποία προμηθευόταν το φάρμακο. Ποια απευθείας ανάθεση; Και σε ό,τι αφορά τη διάθεση του φαρμάκου μετά την εισαγωγή του, παρά το γεγονός ότι η ίδια είχε κάνει με απευθείας ανάθεση νωρίτερα χρήση του, και τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου που λέει ότι δεν μπορούμε να προμηθευτούμε φάρμακο από άλλο προμηθευτή, επειδή είναι έτσι η σύμβαση, της σύστησα – όπως έκανε και ο νομικός της σύμβουλος – να συνεχίσει την προμήθεια του φαρμάκου για να μη μείνει ο Οργανισμός χωρίς φάρμακο και επίσης να τροποποιήσει τη σύμβαση, όπως πάλι σύστησε ο νομικός σύμβουλος, αν είναι να το κάνει προς όφελος του Οργανισμού. Αυτό είναι το θέμα και αν θέλει να κάνει η κυρία Μαλλιώρη επικοινωνιακά παιχνίδια για να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω της, είναι άλλο αυτό.

Της ζητήθηκε χθες η παραίτησή της από τον υπουργό. Της τηλεφώνησε ο υπουργός και με πήρε ο ίδιος τηλέφωνο και μου το είπε, ότι της ζήτησε την παραίτησή της. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος κωδικός που δίνεται με συγκεκριμένη σκοπιμότητα, για γραφειοκρατικές διαδικασίες, για τα χρήματα που δίνονται για τις Κοινότητες. Και όπως προκύπτει από τα στοιχεία και τα τραπεζικά παραστατικά, δείχνει ότι στον ΟΚΑΝΑ υπάρχει ένα υπόλοιπο 5,5 εκατ. Τρία διαφορετικά έγγραφα του Οργανισμού δείχνουν ότι υπάρχει εσωτερικό υπόλοιπο από 1,8 εκατ. έως 3,4 εκατ. και δόθηκαν με εσωτερικό δανεισμό, παράτυπο, παράνομο και χωρίς κανένα παραστατικό. Και επειδή στον έλεγχο συναντώ δυσκολίες, θα το παραπέμψω και αυτό στον εισαγγελέα, όπως και τη σύμβαση του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο ευτυχώς έγκαιρα κατάλαβε ότι 10 εκατ. ευρώ που είχε διαθέσει στον ΟΚΑΝΑ ως προκαταβολή για σύμβαση και κατήγγειλε τη σύμβαση, επειδή αντέδρασε και τα χρήματα αναζητούνται. Κατά την προσφιλή του τακτική, ο ΟΚΑΝΑ έδωσε δύο διαφορετικά έγγραφα με διαφορετικά νούμερα. Το ένα για 10 εκατ. και το άλλο για 5 εκατ. ευρώ. Φαντάζομαι ότι θα βρεθεί άκρη από την εισαγγελία ή τον κ. Ρακιντζή ή το ΣΔΟΕ. Δεν έχω άλλη δυνατότητα και συναντώ εξαιρετικά ισχυρές αντιδράσεις.»
Μένη Μαλλιώρη
«Βάσει εγγράφων που προκύπτουν, γιατί τα χαρτιά λένε και την αλήθεια και όχι τα λόγια, όταν και όποτε τα χρειαζόμαστε, παραιτήθηκα στις 4/11 και η παραίτηση δεν έγινε αποδεκτή από τον υπουργό. Στις 11/11 βγήκε ΦΕΚ με τα μέλη του ΔΣ και εμένα πρόεδρο και έκτοτε, ο υπουργός δεν μου έχει ζητήσει την παραίτησή μου. Βεβαίως, έχω στείλει τα έγγραφα στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και εφόσον μου ζητηθεί (να παραιτηθώ), θα δω τι θα κάνω και επιφυλάσσομαι να κάνω ό,τι είναι ωφέλιμο για τον Οργανισμό.
Καμία μαύρη τρύπα δεν υπάρχει. Χαίρομαι πάρα πολύ που (η κυρία Μακρή) μιλάει για ελέγχους, αλλά πριν αυτοί ολοκληρωθούν, δεν είναι καλό να μιλάμε και να στιγματίζουμε έναν οργανισμό. Έχω κινηθεί με βάση τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και τις διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. Αυτά όλα, όμως, είναι εύκολο να τα λέει κανείς με λόγια…
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: δεν κατηγορούν εμένα και θα πρέπει να σας προβληματίσει γιατί αναφέρουν εμένα. Εδώ, υπάρχει ένας Οργανισμός με ένα πολύ ευαίσθητο αντικείμενο, με διοικητικό συμβούλιο. Δεν είναι αντιπαράθεση μεταξύ δύο κυριών. Για ό,τι και αν κατηγορείται, ας έρθουν να κάνουν έλεγχο και να δούμε τα πορίσματα. Δεν υπάρχει εντολή ελέγχου ούτε ήρθε κάποιος να με ελέγξει. Αλληλογραφία υπάρχει μόνο. Και η υφυπουργός μού ζήτησε να προχωρήσω με απευθείας ανάθεση και όχι με διαγωνισμό, όπως ήθελα, για φαρμακευτικό σκεύασμα που χρησιμοποιεί ο Οργανισμός. Από εκεί ξεκίνησε η αντιπαράθεση. Τον Αύγουστο πήρε δελτίο τιμών δεύτερο γενόσημο για σκεύασμα που χρησιμοποιεί ο ΟΚΑΝΑ στις θεραπευτικές του μονάδες. Εφόσον κυκλοφόρησε δεύτερο γενόσημο, ήμουν υποχρεωμένη να προχωρήσω σε διαγωνισμό, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Δεν είχε, όμως, αντίληψη του θέματος και ήθελε να συνεχίσω να προμηθεύομαι από την εταιρεία που το έπαιρνα. Αυτό το ζήτησε εγγράφως δύο φορές – για να μην πω ότι εντελλόμουν. Και επειδή δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις, γίνονται έλεγχοι. Δεν έχω πρόβλημα με τους ελέγχους. Να γίνονται. Και να είναι συνεχείς…
Δεν ξέρω αν ήθελε η κυρία Μακρή να διευκολύνει κάποια εταιρεία. Να τη ρωτήσετε. Εγώ ξέρω ότι έχω δύο επιστολές που μου λέει να συνεχίσω να προμηθεύομαι φάρμακο από την ίδια εταιρεία που το έπαιρνα. Στην πρώτη δεν λέει το λόγο. Στη δεύτερη λέει ότι το δεύτερο γενόσημο είναι επικίνδυνο, διότι έκανε αλληλογραφία η ίδια. Και είπα αν είναι έτσι, να ενημερώσουμε και τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων, για να προστατεύσουμε και τους Ευρωπαίους πολίτες. Μιλάμε για έναν τζίρο 1,5 εκατ. ευρώ. Αυτά τα έχω εγγράφως…
Δεν υπάρχει (κακοδιοίκηση) ούτε για ένα ευρώ. Ίσα-ίσα, κάποιος θα έπρεπε να πει ένα μπράβο σ’ αυτόν τον Οργανισμό, στη διοίκηση και τους εργαζομένους του, διότι η διοίκηση αυτή, από το Μάρτιο του 2010 που ανέλαβε με 37,5 εκατ. χρέος, καταφέραμε με πολύ μικρότερους οργανισμούς όχι απλώς να επιβιώσει ο Οργανισμός, αλλά να κάνει τις 25 μονάδες 53. Η διαδρομή, το έργο, οι έλεγχοι και τα παραστατικά θα δώσουν την αλήθεια. Και θα δείτε ότι υπάρχει διαφορά αντίληψης, διότι θα δείτε την άψογη συνεργασία με την υφυπουργό και πότε άρχισε αυτό. Δεν υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ μας…»

Σχόλια