ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.:

Θολό τοπίο και τεράστια αναπάντητα ερωτήματα για ΟΚΑΝΑ

Μετά από τις δημόσιες τοποθετήσεις τόσο της υφυπουργού Υγείας Ζ. Μακρή όσο και της Προέδρου του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη, το τοπίο παραμένει θολό για ένα εύρος ζητημάτων που αφορούν τα Κέντρα Πρόληψης, την προμήθεια βουπρενορφίνης και τη σύμβαση ΚΕΕΛΠΝΟ/ΟΚΑΝΑ, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τεράστια ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα από το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο σε δήλωσή της η βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
φωτογραφία αρχείου φωτογραφία αρχείου Συγκεκριμένα, αναφέρεται, για τα οφειλόμενα ποσά στα Κέντρα Πρόληψης, ζήτημα που ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου (25/9/2013, 9/12/2013), σημειώνουμε τα παρακάτω:
Στις 24/5/2013 μετά από πρωτοβουλία της Προέδρου του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ κ. Μ. Μαλλιώρη έγινε συνάντηση με βουλευτές της ΕΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, η ίδια ισχυρίστηκε ότι το ύψος των οφειλών προς τα Κέντρα Πρόληψης είναι περίπου 2,5εκ ευρώ λόγω «μη απόδοσης απολογισμών» στον Οργανισμό από κάποια Κέντρα. Για να ενισχύσει το επιχείρημά της κατέθεσε αναλυτικό πίνακα με στοιχεία ανά κέντρο πρόληψης για το χρονικό διάστημα από 1/1/2009-30/6/2013. Μετά από αντιπαραβολή των στοιχείων του πίνακα του ΟΚΑΝΑ με τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας, διαπιστώθηκε ότι οι οφειλές προς τα Κέντρα δεν είναι 2,5 εκ ευρώ αλλά 7.025.145,46 ευρώ. Στη συνέχεια, μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου θέσαμε τα εξής συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει επίσημη απάντηση μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Που ακριβώς διατέθηκαν τα ποσά που ο ΟΚΑΝΑ όφειλε να αποδώσει στα Κέντρα πρόληψης; Πότε θα αποδοθούν αυτά τα ποσά στα Κέντρα; Ποιοι έχουν ευθύνη για αυτές τις οφειλές;
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η χθεσινή συνέντευξη Τύπου εκ μέρους της υφυπουργού Υγείας δεν δίνει άμεση απάντηση στο ζήτημα της απρόσκοπτης λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, όταν αυτή τη στιγμή είναι απλήρωτοι αρκετοί εργαζόμενοι, δεν έχουν καταβληθεί εργοδοτικές εισφορές και δεν έχει υπογραφεί η νέα Προγραμματική Σύμβαση.

Όσον αφορά τη δημόσια τοποθέτηση της Πρόεδρου του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, ότι τα αδιάθετα ποσά προς τα Κέντρα Πρόληψης μέσω «εσωτερικού δανεισμού» διατίθενται για να καλύψουν ανάγκες του Οργανισμού (φάρμακα, υγειονομικό υλικό, εργοδοτικές εισφορές), σημειώνεται ότι δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα για τις σχέσεις μεταξύ υπουργείου Υγείας και εποπτευόμενου φορέα, καθώς αποκαλύπτει μια πρακτική για την οποία υπάρχουν ευθύνες και από τις δυο πλευρές.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, και ανεξάρτητα από τις όποιες ενδοκυβερνητικές αντιπαλότητες και στοχεύσεις, προέχει η στήριξη όλων των δομών πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων με επαρκή χρηματοδότησή τους, διαφάνεια και λογοδοσία στη λειτουργία τους και τη διαχείριση των πόρων. Επιπλέον, αναφέρεται, ο ΣΥΡΙΖΑ διερευνά συστηματικά τις υποθέσεις για την προμήθεια βουπρενορφίνης και τη σύμβαση ΚΕΕΛΠΝΟ/ΟΚΑΝΑ, ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση αυτών των ζητημάτων.
Για τεράστια ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα από το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο σε δήλωσή της η βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
«Χαίρομαι που η Ερώτηση την οποία κατέθεσα πριν από 6 μήνες στη Βουλή για τον ΟΚΑΝΑ φαίνεται να κινητοποιεί, έστω καθυστερημένα, το υπουργείο Υγείας. Παραμένουν όμως αναπάντητα 2 πολύ μεγάλα ερωτήματα:

  1. Γιατί τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυρία Μακρή με διαβεβαίωνε εγγράφως ότι όλα είναι άψογα στη διαχείριση του ΟΚΑΝΑ;
  2. Γιατί ο κ. Γεωργιάδης εξαίρεσε πριν από λίγες μόλις εβδομάδες με νομοσχέδιο του όλους τους φορείς του υπουργείου Υγείας, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΚΑΝΑ, από τον διαχειριστικό έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών;» καταλήγει η δήλωσή της.

Σχόλια