ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΟΚΑΝΑ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ

Η Αριστερή Συσπείρωση προσπάθησε πολύ (μάλλον περισσότερο απ’ όσο όφειλε) να ακολουθήσει ενωτική πορεία στα πλαίσια του ΔΣ του Συλλόγου όλη την προηγούμενη περίοδο. Όμως ακόμη και με την πιο διευρυμένη έννοια της ενότητας υπάρχουν ορισμένα όρια τα οποία δεν είναι πλέον δυνατόν να υπερβούμε. Συγκεκριμένα:
Οι εκλογές του Συλλόγου έπρεπε να έχουν γίνει από πέρυσι τον Νοέμβριο. Συμφωνήσαμε να παραταθεί η θητεία του ΔΣ για ένα μικρό χρονικό διάστημα λόγω της συγκεκριμένης συγκυρίας που επικρατούσε εκείνη την περίοδο (η οποία, βέβαια, τροποποιείται προς το χειρότερο όσο περνούν οι μήνες). Δεν συμφωνήσαμε όμως να παραμείνουμε εσαεί και ελέω Θεού σε μια Προσωρινή Διοικούσα. Την ίδια περίοδο μάλιστα που επαπειλείται η συγχώνευση του ΟΚΑΝΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται, που δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας και που ετοιμάζονται (αν δεν εφαρμόζονται ήδη) δραστικές αλλαγές στο πλαίσιο χορήγησης των υποκατάστατων.
Είναι ξεκάθαρο πως οι αντιρρήσεις μας δεν αφορούν θέματα «στυγνά γραφειοκρατικών διαδικασιών». Η τήρηση των διαδικασιών είναι πολιτικό θέμα – όπως και η μη τήρησή τους. Ακόμα περισσότερο η επιλεκτική επιμονή σε τυπικά ζητήματα, όταν την ίδια στιγμή έχουμε «καταπιεί» σειρά παραβάσεων των χρόνων, τύπων και διαδικασιών (όπως έλεγαν οι γιαγιάδες μας, «ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλεύρι»).
Οι καιροί απαιτούν, περισσότερο από ποτέ, την ενίσχυση των συλλογικών διαδικασιών και τη συστράτευση των εργαζομένων στον κοινό αγώνα, ενάντια στη λογική της ανάθεσης. Κι αυτή την κοινή υπόθεση σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετεί η εικόνα συνδικαλιστών, που ενώ έχουν εκλεγεί προ τετραετίας (ουσιαστικά πριν τον ορυμαγδό των μνημονίων)  παραμένουν στις καρέκλες τους σαν να μην συμβαίνει τίποτε.   
Δεν μας επιτρέπεται να συνηγορήσουμε στη νέα αναβολή των εκλογών.
Είναι ίσως αλήθεια ότι έτσι όπως οδηγήθηκαν τα πράγματα η νέα αναβολή μοιάζει «αναπόφευκτη», αλλά κάποιοι οδήγησαν την κατάσταση ώστε να γίνει «αναπόφευκτη». Είναι αυτοί που επί εβδομάδες ανέβαλαν αναίτια τις συνεδριάσεις  του ΔΣ και που για λόγους ανάξιους καν να αναφερθούν δεν εφάρμοσαν τους  προγραμματισμούς που οι ίδιοι έκαναν. 
1.    Καλούμε τον Πρόεδρο της Προσωρινής Διοικούσας να συγκαλέσει ΑΜΕΣΑ Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση (και όταν λέμε άμεσα εννοούμε ότι η ΓΣ της Πέμπτης πρέπει να είναι η πρώτη εκλογοαπολογιστική ΓΣ). Να ακολουθήσει η διαδικασία που προβλέπει το καταστατικό για την νομιμοποίηση της απαρτίας της εκλογοαπολογιστικής ΓΣ και να γίνουν οι εκλογές το συντομότερο δυνατόν με βάση τις καταστατικές προϋποθέσεις.
2.    Στο μεταξύ να αρχίσουν ΑΜΕΣΑ (μέσα στο Δεκέμβριο) οι επισκέψεις στις μονάδες της περιφέρειας, και όχι να περιμένουμε να περάσουν οι γιορτές, τα φώτα και να φύγουν οι καλικάντζαροι κλπ. Όσοι από τα μέλη της Διοικούσας δεν μπορούν γιατί έχουν άλλες επαγγελματικές ή προσωπικές υποχρεώσεις ας μην πάνε «δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι». Υπάρχει το blog του Συλλόγου όπου μπορεί να γίνει η απαραίτητη διακίνηση ιδεών, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι συμμετοχής και επικοινωνίας με τους συναδέλφους της επαρχίας (πχ skype). Το σωματείο πρέπει να βοηθήσει όλους τους συναδέλφους/παρατάξεις, που επιθυμούν να συμμετέχουν στις εκλογές να επικοινωνήσουν με το σύνολο των υπολοίπων συναδέλφων – οι τρόποι πρέπει να αποφασισθούν με τη δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή (πχ στη ΓΣ αυτής τη εβδομάδας)  
3.    Η έγκριση του απολογισμού της Εξελεγκτικής Επιτροπής αλλά και των απολογισμών όλων των οργάνων και επιτροπών του Συλλόγου μπορεί να γίνει (όπως άλλωστε γινότανε κάθε φορά μέχρι τώρα) από την τελική εκλογοαπολογιστική ΓΣ του Συλλόγου,  που γίνεται στην Αθήνα –αυτή τη φορά όμως  με την παρουσία όλων των Τοπικών Συμβούλων. Άρα υπάρχει χρόνος για την Εξελεγκτική Επιτροπή να ολοκληρώσει τον έλεγχο.
4.    Να συγκληθεί η Επιστημονική Επιτροπή (παρόλο που τυπικά η θητεία της έχει λήξει), επειδή είναι το μόνο συλλογικό όργανο, που μπορεί να καταθέσει μια αρχική εισήγηση για συζήτηση και έγκριση στη ΓΣ πάνω στα επείγοντα θέματα της περιόδου: συνταγογράφηση, ασφάλεια των χορηγούμενων σκευασμάτων υποκατάστατων, χώροι ελεγχόμενης χορήγησης ηρωίνης και ότι άλλο κριθεί επείγον. 
5.    Όσον αφορά τις τρέχουσες εκκρεμότητες, η προσωρινή διοικούσα οφείλει να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση για τη ΣΣΕ (που μοιάζει πλέον με το γεφύρι της Άρτας- ολημερίς συμφωνούμε και το βράδυ η υπογραφή της παραπέμπεται στο επόμενο ΔΣ…) καθώς και να καλέσει τους υπεύθυνους των μονάδων σε παράσταση στο επόμενο ΔΣ, ώστε να σταματήσει ο εμπαιγμός με το «επίδομα ευθύνης» (Θυμίζουμε ότι η Διοίκηση έχει στείλει μια επιστολή στο Υπουργείο με την οποία ζητάει διευκρίνιση για το αν πρέπει να δώσει το «μικρό» ή το «μεγάλο» επίδομα στους υπευθύνους. Μέχρι τότε ας δώσει το «μικρό», όπως άλλωστε το έχει δώσει το μεν ΚΕΘΕΑ σε όλους τους υπευθύνους, ο δε ΟΚΑΝΑ μόνο σε αυτούς των Κεντρικών Υπηρεσιών).
Όλα αυτά μπορούν (και κυρίως ΠΡΕΠΕΙ) να γίνουν ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ την ημερομηνία της 30ης Ιανουαρίου, η οποία συζητήθηκε στο τελευταίο ΔΣ. Το τέλος του Γενάρη είναι πολύ μακριά για την πολιτική  περίοδο που διανύουμε (η Πρόεδρος συνεχίζει να εγκαλείται από την υφυπουργό, ο Οργανισμός για πολλοστή φορά βρίσκεται υπό έλεγχο με άγνωστα αποτελέσματα και «παράπλευρες απώλειες», επικείμενες απολύσεις από ΝΠΙΔ του Υπουργείου Υγείας με ή χωρίς συγχωνεύσεις είναι πλέον ή βέβαιες, η ουσιαστική διάλυση της  δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα του χώρου της ψυχικής υγείας όχι μόνο έχει αρχίσει αλλά τείνει να ολοκληρωθεί).   
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, όταν τα πράγματα γύρω μας τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες (κατευθυνόμενα εναντίον μας), εμείς δεν είναι δυνατόν να πορευόμαστε με ρυθμούς προηγούμενων περιόδων. Ας αφήσουμε πίσω μας όσους δεν έχουν τα απαραίτητα αντανακλαστικά, όσους (αυτο)λογοκρίνονται για να μην εκτεθεί η Διοίκηση, όσους ταυτίζουν τη Διοίκηση με τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ, όσους πιστεύουν ότι υπάρχουν «κάποια» πράγματα που δεν είναι «ανακοινώσιμα» και πρέπει να κρύβονται από τους εργαζόμενους «για το καλό τους», όσους αντιλαμβάνονται τον συνδικαλισμό ως παιχνίδι stratego μεταξύ ικανών παραγόντων και έμπειρων παικτών.
Όπως πάντα έτσι και τώρα μόνο η δική μας αποφασιστική αυτενέργεια μπορεί να φέρει νικηφόρα αποτελέσματα. Κι αυτό το έχει δείξει η ιστορία του Σωματείου μας (και όχι μόνο) επανειλημμένα.
            ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

Σχόλια