ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Παιχνίδια» με τη ζωή των εξαρτημένων
Το βρώμικο «παιχνίδι» που παίζεται εδώ και χρόνια στις πλάτες χιλιάδων τοξικοεξαρτημένων και το αδιέξοδο μιας πολιτικής που μόνο αντιναρκωτική δεν είναι, σκιαγραφεί η χτεσινή αντιπαράθεση σκανδαλολογίας και εκφυλισμού μεταξύ της υφυπουργού Υγείας Ζέτας Μακρή και της πρόεδρου του ΟΚΑΝΑ Μένηη Μαλλιώρη. Ο καβγάς για τα γενόσημα που επεκτείνεται πλέον και στην τοξικοεξάρτηση, ανταλλαγές πυρών για την επιλογή προμήθειας της μιας ή της άλλης φαρμακοβιομηχανίας, αιχμές για διακινδύνευση της δημόσιας υγείας και οικονομικά σκάνδαλα ύψους 8,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΚΑΝΑ ήταν τα κεντρικά σημεία των συνεντεύξεων Τύπου που δόθηκαν χτες από το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ.
Η υφυπουργός Υγείας έκανε λόγο για «τρύπα» στα οικονομικά του ΟΚΑΝΑ ύψους 8,4 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 3,4 εκατ. αφορούν τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης, που όμως δε δόθηκαν ποτέ, έμενε ένα ποσό αδιάθετο που βρισκόταν στα ταμεία του ΟΚΑΝΑ και το οποίο δεν υπάρχει πλέον. «Κανείς δεν έχει εικόνα πού έχουν διατεθεί αυτά τα χρήματα, δεν υπάρχουν παραστατικά για τις κινήσεις των ποσών», είπε. Τα υπόλοιπα 5 εκατ. αφορούν σε χρήματα που δόθηκαν στον ΟΚΑΝΑ από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη δημιουργία νέων μονάδων υποκατάστασης. Σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε συνάψει για το λόγο αυτό σύμβαση 20 εκατ. ευρώ με τον ΟΚΑΝΑ. Από αυτά έδωσε την πρώτη δόση των 10 εκατ. και, όταν ζήτησε απολογισμό για τα χρήματα αυτά, ο ΟΚΑΝΑ έδωσε παραστατικά μόνο για τα πέντε εκατ., με αποτέλεσμα το ΚΕΕΛΠΝΟ να καταγγείλει τη σύμβαση. «Μου δόθηκε απάντηση για προσωρινό εσωτερικό δανεισμό, κάτι που απαγορεύεται», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, κατήγγειλε ότι το 2012 χορηγήθηκε σε κλινική δοκιμή υποκατάστατο - γενόσημο σε τοξικομανείς που δεν είχε την έγκριση του ΕΟΦ, μετά από απευθείας ανάθεση, με πρόχειρη τιμολόγηση από τον ΟΚΑΝΑ και τρόπο χορήγησης του υποκαταστάτου μη ενδεδειγμένο, καθώς κονιορτοποιούνταν, διακινδυνεύοντας τη δημόσια υγεία. Τέλος, σημείωσε ότι το προηγούμενο βράδυ ο υπουργός Υγείας, Α. Γεωργιάδης, ζήτησε την παραίτηση της προέδρου του ΟΚΑΝΑ, ενώ η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο του εισαγγελέα.
Ο αντίλογος
Από τη μεριά της, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ διέψευσε όλα τα παραπάνω, αρνήθηκε ότι υπάρχει έλλειμμα οικονομικό αλλά και θεραπευτικό στον φορέα, καθώς και ότι της έχει ζητηθεί η παραίτηση από τον υπουργό Υγείας. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, τον Αύγουστο του 2013 τιμολογείται στην ελληνική αγορά και εντάσσεται στο Δελτίο Τιμών από τον ΕΟΦ δεύτερο γενόσημο βουπρενορφίνης, το οποίο είχε ήδη άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ από το 2010. Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ υποστήριξε ότι ενημέρωσε την προμηθεύτρια εταιρεία ότι εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις σκοπεύει να προχωρήσει σε ανοιχτό διαγωνισμό και ότι η υφυπουργός Υγείας υπέδειξε τη μη διενέργεια διαγωνισμού επικαλούμενη έγγραφα του ΕΟΦ περί επικινδυνότητας του δεύτερου γενόσημου. Η απάντηση του ΕΟΦ, όπως ισχυρίζεται η Μ. Μαλλιώρη, δεν αναφέρει κανέναν κίνδυνο για το δεύτερο γενόσημο. «Ο ΟΚΑΝΑ προμηθεύτηκε περιορισμένη ποσότητα για κλινική εφαρμογή στις Μονάδες του για ένα μήνα, προκειμένου να διαπιστωθεί η ταχύτερη διάλυση του νέου σκευάσματος σε υπογλώσσια χρήση, σε σχέση με το σκεύασμα το οποίο χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί ο Οργανισμός μέχρι σήμερα. Η κλινική εφαρμογή δεν έχει καμία σχέση με κλινική δοκιμή. Το δεύτερο γενόσημο είχε άδεια κυκλοφορίας του ΕΟΦ (άρα είχαν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές) και η κλινική εφαρμογή στόχο είχε την επιβεβαίωση των χαρακτηριστικών που ενδιέφεραν τον ΟΚΑΝΑ και προκειμένου να καταρτίσει τις προδιαγραφές για τη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού», είπε. Σχετικά με τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης, ισχυρίστηκε ότι ο ΟΚΑΝΑ δεν έχει αποδώσει ποσό ύψους 2.518.000 ευρώ, που δεν αποτελεί οφειλή, καθώς θα εκταμιεύεται σταδιακά προς τα Κέντρα όταν αυτά αποστέλλουν τους απολογισμούς τους, ενώ για τον εσωτερικό δανεισμό είπε ότι αναγκάστηκε να προσφύγει λόγω της χαμηλής χρηματοδότησης. Παράλληλα είπε ότι ο ΟΚΑΝΑ από το Γενάρη του 2013 έχει ασκήσει και καταθέσει αγωγή εναντίον του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία θα εκδικαστεί στις 27 Φλεβάρη 2014.
Η Εθνική Συντονίστρια Χ. Διαμαντοπούλου, επίσης, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα δοθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ναρκωτικά.

Σχόλια