18/12/2013  [12:08]

Μαλλιώρη στην "Π": "Δεν μου ζητήθηκε καμιά παραίτηση"


Διαστάσεις παίρνει η κόντρα της υφυπουργού Υγείας Ζέτας Μακρή με την πατρινή πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη. Η πρώτη επισείει φάκελο με τα κακώς κείμενα που έχει εντοπίσει στον Οργανισμό στον εισαγγελέα, η δεύτερη επισημαίνει ότι οι πόρτες του Οργανισμού είναι ανοιχτές, ξεκαθαρίζοντας ότι όχι μόνον δεν έχει κάνει παραβάσεις κανενός είδους, αλλά νοικοκύρεψε τον ΟΚΑΝΑ. Ανάμεσα στις δύο βρίσκεται ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης που, τύποις και για λόγους αλληλεγγύης, παίρνει το μέρος της υφυπουργού χωρίς να δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής της.



Γιατί τώρα; Είναι το ερώτημα που αφορά στις καταγγελίες της υφυπουργού για τα όσα συμβαίνουν στον ΟΚΑΝΑ. Αραγε η αφορμή είναι αυτό που είχε αναφέρει στην «Π» η κ. Μαλλιώρη, πριν από ένα μηνα περίπου, όταν υπέβαλε την παραίτησή της στον υπουργό Υγείας; Οτι δηλαδή η πολεμική της κ. Μακρή ξεκίνησε από την άρνησή της να παρατείνει τη σύμβαση με συγκεκριμένη εταιρεία χορήγησης υποκατάστατου. Μάλιστα η κ. Μαλλιώρη με προχθεσινό της έγγραφο γνωστοποιεί το θέμα στον Πρωθυπουργό και στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.

Προφανώς όλα αυτά θα απαντηθούν και μέσω της δικαιοσύνης καθώς, όπως ανακοίνωσε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η κ. Μακρή, η υπόθεση παραπέμπεται στον Εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα, η υφυπουργός έκανε λόγο για κενό, ύψους 8,4 εκατ. ευρώ στα οικονομικά του ΟΚΑΝΑ, από τα οποία 3,4 εκατ. αφορούν αδιάθετο ποσό που βρισκόταν στα ταμεία του και πλέον έχει εξαφανιστεί. Οπως είπε η ίδια, έχει ζητήσει παραστατικά γι' αυτό το ποσό, αλλά δεν της έχουν δοθεί ακόμα και πρόσθεσε ότι ζήτησε εξηγήσεις για το θέμα από όλους τους εμπλεκόμενους, τις οποίες δεν έχει λάβει.

Επίσης ανέφερε ότι άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στον ΟΚΑΝΑ από το ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να δημιουργήσει κέντρα πρόληψης, να προσλάβει προσωπικό και να τα λειτουργήσει. «Το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε συνάψει σύμβαση 20 εκατ. ευρώ με τον ΟΚΑΝΑ. Από αυτά έδωσε την πρώτη δόση των 10 εκατ. και όταν ζήτησε απολογισμό για τα χρήματα αυτά, ο ΟΚΑΝΑ έδωσε παραστατικά μόνο για τα 5 εκατ.» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταγγείλει το ΚΕΕΛΠΝΟ τη σύμβαση.

Τέλος, η κ. Μακρή προχώρησε και σε άλλη μία καταγγελία για την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, λέγοντας ότι χορήγησε, με μη ενδεδειγμένο τρόπο, υποκατάστατα σε τοξικομανείς. «Ενώ το υποκατάστατο έπρεπε να λαμβάνεται υπογλωσσίως, οι γιατροί του ΟΚΑΝΑ συμβούλευαν τους τοξικομανείς να το μασάνε για να λειτουργεί πιο γρήγορα» είπε και εξήγησε ότι αυτό συνέβαινε για να μην υπάρχουν μεγάλες αναμονές στα κέντρα του ΟΚΑΝΑ.

Μένη Μαλλιώρη: «Κινήθηκα με νομιμότητα και διαφάνεια»

«Δεν μου ζητήθηκε καμία παραίτηση» διευκρινίζει η κ. Μαλλιώρη, μιλώντας στην «Π». Η ίδια επισημαίνει ότι δεν την ενδιαφέρει εάν θα παραμείνει πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, διότι πλέον το θέμα είναι πολιτικό, αλλά δεν θα αφήσει κανέναν να λασπώσει το έργο που έχει επιτελέσει.
«Ανοιχτές για οποιοδήποτε έλεγχο οι πόρτες του ΟΚΑΝΑ» απαντά η κ. Μαλλιώρη, τονίζοντας ότι η ίδια έχει κινηθεί με βάση τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος: «Δεν υπάρχουν μαύρες τρύπες στον ΟΚΑΝΑ».

Είπε, επίσης, ότι δεν αρνείται να δώσει τα σχετικά στοιχεία ωστόσο, ανέφερε πως «από τα 73 κέντρα πρόληψης, τα 40 λαμβάνουν χρήματα χωρίς να αποστέλλουν στοιχεία για το πού τα διαθέτουν» και ότι παρέλαβε τον Οργανισμό το 2010 με χρέος ύψους 37,5 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη διοίκηση με υπερκοστολογήσεις έργων

Οσον αφορά τη σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα 5 εκατομμύρια που αναζητούνται, η κ. Μαλλιώρη είπε χαρακτηριστικά ότι «θα μας απαντήσει το δικαστήριο πού πήγαν», καθώς, όπως ανακοίνωσε, από τον Ιανουάριο του 2013 έχει καταθέσει αγωγή κατά του ΚΕΕΛΠΝΟ. Μάλιστα, αυτή εκδικάζεται τον Φεβρουάριο του 2014.

Σχετικά με το γενόσημο υποκατάστατο φάρμακο, η κ. Μαλλιώρη εξήγησε ότι «όλα ξεκίνησαν όταν η ίδια ζήτησε να γίνει διαγωνισμός για την προμήθεια ενός νέου, φθηνότερου γενόσημου». Ο ΟΚΑΝΑ δεν έκανε ποτέ έκτακτη εισαγωγή, συμπλήρωσε, ενώ «η ίδια η παραγωγός εταιρεία έφερε σε συνεννόηση με τον ΕΟΦ στην Ελλάδα το χάπι αυτό, που έχει την ιδιότητα να διαλύεται πιο γρήγορα μέσα στο στόμα». Οπως εξήγησε, ο χρόνος διάλυσης του φαρμάκου είναι εξαιρετικά σημαντικός για την καθημερινή λειτουργία των Μονάδων του ΟΚΑΝΑ, που εξυπηρετούν κατά μέσον όρο 120-150 ασθενείς, και που θα πρέπει να υπάρχει η βεβαιότητα ότι το σκεύασμα καταναλώθηκε προκειμένου να αποφεύγεται η εκτροπή του φαρμάκου έξω από τις Μονάδες και η διάθεσή του στη μαύρη αγορά. Σε ό τι αφορά την κονιορτοποίηση της βουπρενορφίνης, εξηγεί ότι αυτή αποτελεί τη διεθνώς ενδεδειγμένη πρακτική χορήγησης στις περιπτώσεις που υπάρχει ο κίνδυνος εκτροπής της ουσίας από το ιατρικό πλαίσιο στη μαύρη αγορά, και συνιστάται στην περίπτωση που χρειάζεται να εξυπηρετείται μεγάλος αριθμός ασθενών, όπου απαιτείται η ελαχιστοποίηση του χρόνου χορήγησης.
Μαρίνα Ριζογιάννη
thebest.gr logo

Πάτρα: Νέα πυρά της Ζέττας Μακρή κατά της Μένης Μαλλιώρη - "Τρελό πάρτι στον ΟΚΑΝΑ από το 2010 και μετά"...

Νέα σφοδρά πυρά κατά της Πατρινής πρώην Προέδρου του ΟΚΑΝΑ Μένης Μαλλιώρη εξαπέλυσε σήμερα το μεσημέρι η Υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή μιλώντας στην εκπομπή «Φόρα παρτίδα» των Νίκου Σύφαντου και Αφροδίτης Τσικριτζή στον Antenna Πάτρας 105.3.
Η κυρία Μακρή απερίφραστα έκανε λόγο για «τρελό πάρτι» που γινόταν στον ΟΚΑΝΑ από το 2010 και μετά προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά διενεργείται ουσιαστική έρευνα στα οικονομικά του Οργανισμού.
Η Υφυπουργός Υγείας επέμεινε μιλώντας στον Antenna Πάτρας ότι με βάση στοιχεία που έχει στη διάθεση της και τα οποία διαβιβάζονται στις εισαγγελικές αρχές προκύπτουν σαφέστατες ευθύνες στη διοίκηση της κυρίας Μαλλιώρη τόσο σε ό,τι αφορά στα οικονομικά πεπραγμένα όσο και στην προμήθεια συγκεκριμένου υποκατάστατου για το οποίο, όπως είπε, κάποιοι είχαν «πρεμούρα» να γίνει η συγκεκριμένη προμήθεια.
Παράλληλα, είπε ότι έχει στα χέρια της καταγγελίες από εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης αλλά και άλλες καταγγελίες για τον Οργανισμό τις οποίες ερευνά.
«Δεν θα πάω μόνο στον Εισαγγελέα, αλλά και στο ΣΔΟΕ και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στους Επιθεωρητές Υγείας», είπε η κυρία Μακρή.
Σύμφωνα με την κυρία Μακρή στον ΟΚΑΝΑ βρέθηκε έλλειμμα ύψους 3,5 εκατ. έως 5,5 εκατ ευρώ, τα οποία προορίζονταν για τα Κέντρα Πρόληψης, ποσό για το οποίο η πρόεδρος του Οργανισμού κυρία Μαλλιώρη, όπως είπε η κυρία Μακρή, δεν μπόρεσε να δώσει εξηγήσεις.
«Κάνεις δεν έχει εικόνα που έχουν διατεθεί αυτά τα χρήματα, δεν υπάρχουν παραστατικά για τις κινήσεις των ποσών. Που πήγαν τα χρήματα;», είπε η κυρία Μακρή.
"Δεν υπάρχει καμία μαύρη τρύπα. Όλα τα στοιχεία έχουν δοθεί στην κυρία Μακρή", ανέφερε αμέσως μετά στην ίδια εκπομπή η κυρία Μένη Μαλλιώρη.
Η κυρία Μακρή επανέλαβε ότι για περίπου ένα έτος, οι χρήστες ελάμβαναν ένα σκεύασμα για το οποίο η πρόεδρος του Οργανισμού ήγειρε θέμα ασφαλείας σε εμπιστευτική αλληλογραφία που είχαν, κι ενώ η ίδια είχε προβεί σε παραγγελίες από το 2012. Επιπλέον, η κυρία Μακρή κατήγγειλε ότι η κυρία Μαλλιώρη είχε δώσει εντολή ώστε όλα τα υποκατάστατα που είναι σε μορφή υπογλώσσιου δισκίου να θρυμματίζονται, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών.
ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΜΑΛΛΙΩΡΗ
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, απαντώντας χθες Τρίτη στις αιτιάσεις της Υφυπουργού για την διοίκηση του Οργανισμού, αρνήθηκε ότι υπάρχει έλλειμμα οικονομικό αλλά και θεραπευτικό στον φορέα, καθώς και ότι της έχει ζητηθεί η παραίτηση από τον υπουργό Υγείας. Η κυρία Μαλλιώρη ανέφερε ότι κατά παράβαση των κανόνων διαφάνειας η υφυπουργός Υγείας της ζήτησε εγγράφως να υπογράψει άμεσα τη συνέχιση της ισχύουσας σύμβασης προμήθειας σκευασμάτων και μάλιστα να την παρατείνει και για 2 ακόμα έτη, την ίδια στιγμή που στην αγορά τιμολογήθηκε νέο φάρμακο και θα έπρεπε να γίνει διαγωνισμός για να επιλεγεί η πιο συμφέρουσα προσφορά.
Όσον αφορά στην απευθείας ανάθεση, η κ. Μαλλιώρη υποστήριξε ότι η ίδια η εταιρεία ζήτησε από τον ΕΟΦ την έκτακτη εισαγωγή του φαρμάκου και αφού πήρε έγκριση από τον ΕΟΦ, τότε μόνο ο ΟΚΑΝΑ το χορήγησε μόλις για 1 μήνα σε 15 κέντρα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ισχύουν τα θετικά αποτελέσματα που ο παρασκευαστής υποστηρίζει ότι έχει το σκεύασμα.
Επικαλέστηκε στοιχεία που αφορούν τη χρήση της βουπρενορφίνης και σε μορφή σκόνης προκειμένου να χορηγηθεί στους χρήστες που βρίσκονται σε πρόγραμμα υποκατάστασης, ενώ σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του ΟΚΑΝΑ αρνήθηκε ότι υπάρχει έλλειμμα. Τέλος, αναφορικά με τη σύμβαση που είχε υπογράψει ο ΟΚΑΝΑ με το ΚΕΕΛΠΝΟ υποστήριξε ότι το θέμα έχει πάρει τη δικαστική οδό, η οποία θα εκδικαστεί το Φεβρουάριο του 2014, οπότε και θα δοθούν όλες οι απαντήσεις για το πού διατέθηκαν τα χρήματα, καθώς όπως υποστήριξε η κυρία Μαλλιώρη για το θέμα έχουν σταλεί 60 κούτες με απολογιστικά στοιχεία.

Σχόλια