Οικονομικό και θεραπευτικό έλλειμμα στον Οργανισμό

Σκληρή αντιπαράθεση γένους… θηλυκού με φόντο την διαχείριση του ΟΚΑΝΑ

Η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη ΜαλλιώρηΗ υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη

Εντοπίστηκε κενό 8,5 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για 72 Κέντρα Πρόληψης και τη δημιουργία νέων μονάδων - «Μαύρη τρύπα» και στον τρόπο προμήθειας και χορήγησης υποκατάστατου μεθαδόνης 

Τη δαιδαλώδη διαδρομή περίπου 8,5 εκατ. ευρώ μέσα στον ΟΚΑΝΑ αναζητεί η αρμόδια υφυπουργός κυρία Ζέττα Μακρή. Στον Οργανισμό εντοπίστηκε έλλειμμα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ τα οποία προορίζονταν για τα 72 Κέντρα Πρόληψης, ωστόσο δεν αποδόθηκαν ποτέ σε αυτά. «Ζήτησα έλεγχο παραστατικών και αντ’ αυτού έλαβα μια… κούτα με την σημείωση ότι το περιεχόμενό της αφορά ένα Κέντρο Πρόληψης» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μακρή στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Τρίτη για το θέμα του ΟΚΑΝΑ, προσθέτοντας ότι «παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και πιέσεις μου δεν μου έχει δοθεί εξήγηση για το πού κατέληξαν αυτά τα ποσά. Ενημερώθηκα απλώς ότι τα χρήματα στέλνονταν όπου υπήρχε ανάγκη και γινόταν -ουσιαστικά- ένας εσωτερικός δανεισμός».

Μάλιστα, η κυρία Μακρή επεσήμανε πως θα είχε αρκεστεί και σε αυτή την εξήγηση «αν είχα στα χέρια μου παραστατικά τα οποία διαβεβαίωναν ότι με αυτά τα χρήματα πληρώθηκαν μισθοδοσίες ή ασφαλιστικά ταμεία» καθώς όπως διευκρίνισε «τότε θα συνιστούσα να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο και θα ήμουν πιο ελαστική». Σύμφωνα με την υφυπουργό, έλλειμμα ύψους 5 εκατ. ευρώ υπάρχει όμως και από την υλοποίηση προγράμματος του ΟΚΑΝΑ για τη δημιουργία νέων μονάδων Απεξάρτησης σε όλη τη χώρα το οποίο χρηματοδοτούσε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Για το πρόγραμμα είχαν εκταμιευτεί 10 εκατ. ευρώ, αλλά από τον απολογιστικό έλεγχο που ζήτησε το ΚΕΕΛΠΝΟ προέκυψε κενό σε άλλα 5 εκατ. ευρώ.

Στην αντεπίθεση η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ

Τη δική της εκδοχή στις βαρύτατες κατηγορίες της πολιτικής προϊσταμένης της έδωσε η κυρία Μένη Μαλλιώρη. Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ καταλόγισε εξαρχής στην υφυπουργό προσπάθεια να εμπλέξει τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ σε οικονομικά σκάνδαλα. Η κυρία Μαλλιώρη αρνήθηκε ότι υπάρχουν «μαύρες τρύπες» στον ΟΚΑΝΑ ενώ σε ό,τι αφορά τα ποσά που προορίζονταν στα Κέντρα Πρόληψης τόνισε ότι το ποσό που δεν έχει αποδοθεί σε αυτά είναι 2, 5 εκατ. ευρώ, τα οποία παραμένουν αδιάθετα, διότι πολλά Κέντρα δεν έχουν στείλει οικονομικούς απολογισμούς ως όφειλαν για να τους σταλούν τα ποσά. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι επέλεγε την τακτική του άτυπου εσωτερικού δανεισμού. «Για όσο διάστημα τα χρήματα αυτά παραμένουν αδιάθετα, ο ΟΚΑΝΑ προχωρά σε προσωρινό εσωτερικό δανεισμό για να ανταποκριθεί σε επείγουσες ανελαστικές δαπάνες» ανέφερε η κυρία Μαλλιώρη. Για το θέμα της σύμβασης με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες διότι εκκρεμεί η εκδίκαση αγωγής που έχει καταθέσει η ίδια στο ΚΕΕΛΠΝΟ για το θέμα αυτό, μετά την καταγγελία της σύμβασης στην οποία προχώρησε το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εμπλοκή και στο θεραπευτικό σκέλος του ΟΚΑΝΑ

«Μαύρη τρύπα» ανέκυψε και στον τρόπο προμήθειας και χορήγησης υποκατάστατου μεθαδόνης που έλαβαν οι χρήστες του ΟΚΑΝΑ.

Η κυρία Μακρή κατήγγειλε ότι για περίπου ένα έτος, οι χρήστες ελάμβαναν ένα σκεύασμα για το οποίο η ίδια η πρόεδρος του Οργανισμού ήγειρε θέμα ασφαλείας σε εμπιστευτική αλληλογραφία που είχαν, κι ενώ είχε προβεί σε παραγγελίες αυτού από το 2012. Ειδικότερα, κατήγγειλε την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ ότι είχε προμηθευτεί με απευθείας ανάθεση τον Ιούλιο του 2012 ένα νέο σκεύασμα βουπρενορφίνης (υποκατάστατο μεθαδόνης), προχωρώντας μάλιστα σε παράνομη διενέργεια κλινικής μελέτης αξιολόγησής του. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε η υφυπουργός, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ προχώρησε σε επικίνδυνες αλλαγές της φαρμακοτεχνικής δομής της βουπρενορφινης, που δίδονταν στους χρήστες. Σύμφωνα με φύλλο οδηγιών που διένειμε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, το σκεύασμα αντί να δίδεται υπογλώσσια, δινόταν σε μορφή σκόνης!

Στον αντίποδα, η κυρία Μαλλιώρη επικαλέστηκε στοιχεία που αφορούν τη χρήση της βουπρενορφίνης και σε μορφή σκόνης προκειμένου να χορηγηθεί στους χρήστες που βρίσκονται σε πρόγραμμα υποκατάστασης, ενώ καταγγέλλει ότι η υφυπουργός τής ζήτησε να προχωρήσει σε διετή παράταση της ήδη υπάρχουσας σύμβασης για την προμήθεια βουπρενορφίνης, κατά παράβαση των όρων της σύμβασης και παρά το γεγονός ότι κυκλοφορεί από το καλοκαίρι νέο γενόσημο του φαρμάκου με χαμηλότερη τιμή.

Για το θέμα έχουν ενημερωθεί ο Εισαγγελέας, το ΣΔΟΕ, οι Επιθεωρητές Υγείας, ενώ θα αποτελέσει και θέμα συζήτησης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής μετά από σχετικό αίτημα του βουλευτή και πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου.

Σχόλια