ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ




Θα ρίξουν «μαύρο» και στην απεξάρτηση



Σε «non paper» που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η κυβέρνηση μελετά σενάρια συγχώνευσης ΚΕΘΕΑ με ΟΚΑΝΑ

Της Αντας Ψαρρά

ge123tFile
Δεν πρόλαβε καλά καλά να στεγνώσει το μελάνι στον νέο νόμο για τα ναρκωτικά και να μπει η πρωθυπουργική υπογραφή στην απόφαση για τον ορισμό του πρώτου εθνικού συντονιστή της χώρας για τα ναρκωτικά τον Μάιο, και το όλο εγχείρημα φαίνεται να καταρρέει.



Παραπαίοντας ανάμεσα σε κλειστές οθόνες, ενδοκυβερνητικές πιέσεις, τη διεθνή κατακραυγή και τις επιταγές της τρόικας, η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσουν, μεταξύ άλλων, σενάρια συγχώνευσης του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ. Εφόσον αυτά επαληθευτούν, το σχήμα πάνω στο οποίο βασίστηκαν οι προβλέψεις του νόμου για τη συγκρότηση της εθνικής στρατηγικής για τα ναρκωτικά παύει να υφίσταται και το τοπίο στον τομέα αντιμετώπισης των ναρκωτικών αλλάζει ριζικά.

Ανατροπές

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση θα διαψεύσει τον εαυτό της. Ο τρόπος όμως που πάει να το κάνει αυτή τη φορά καταδεικνύει σε όλο τους το μεγαλείο την αποσπασματικότητα και την προχειρότητα της πολιτικής της. Ενας νόμος και μια πρωθυπουργική απόφαση με βαρύνουσα σημασία για ένα κρίσιμο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής θα ανατραπούν μέσα σε μια νύχτα από μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που -στο όνομα της μνημονιακής υποχρέωσης για απολύσεις- τινάζει στον αέρα τον τρόπο θεραπευτικής προσέγγισης των εξαρτημένων από ουσίες.

Μικρό μόνο διάστημα μετά τα πρωτοσέλιδα στον διεθνή Τύπο για τις διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ελλάδα, με το AIDS και τα άλλα λοιμώδη να θερίζουν, με τις νέες, φτηνές ουσίες που γεννά η κρίση να κάνουν θραύση, με την εξαθλίωση των εξαρτημένων να αυξάνει μέρα με τη μέρα, η κυβέρνηση χαράσσει πολιτική συρρίκνωσης, διάλυσης, κοινωνικής αναλγησίας στον τομέα των ναρκωτικών, που έρχεται, καθόλου τυχαία, μετά τις επιχειρήσεις-σκούπα και τη γενικότερη υιοθέτηση τιμωρητικής και κατασταλτικής στάσης απέναντι στους πιο αδύναμους.

Ασχετοι

Πώς μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το τσουβάλιασμα σε έναν φορέα διαφορετικών θεραπευτικών προσεγγίσεων, διαφορετικού τρόπου λειτουργίας, διαφορετικής αντιμετώπισης του χρήστη από τους θεραπευτές και πάνω από όλα διαφορετικής απόφασης του εξαρτημένου για πλήρη και στεγνή απεξάρτηση ή μείωση βλάβης ή απεξάρτησης με υποκατάστατα;

Οταν ακόμα και για τη θεραπεία μέσα στη φυλακή έγινε φανερό στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή των ειδικών ότι οι κοινότητες του ΚΕΘΕΑ πρέπει να είναι ξεχωριστές μονάδες από εκείνες που θα χρησιμοποιούσαν υποκατάστατα, τώρα ένας κάποιος κύριος τάδε του επιτελείου Σαμαρά σκέφτηκε ότι όλα αυτά πάνε μαζί μια και, σε τελική ανάλυση, χαμένες ζωές φροντίζουν και το παν είναι να εξασφαλιστούν απολύσεις και να εξοικονομηθούν χρήματα.

Πώς να εξηγήσεις σε κάποιον άσχετο ότι επιστημονικές εμπειρίες πολλών χρόνων σε όλο τον κόσμο ξεχωρίζουν τις θεραπευτικές μεθόδους και τους φορείς που τις εποπτεύουν, όχι για πλάκα, αλλά για λόγους αποτελεσματικότερης παρέμβασης; Πώς να εξηγήσεις ότι οι υπηρεσίες βοήθειας στον δρόμο είναι περισσότερο αναγκαίες από ποτέ και σίγουρα η ομάδα ΔΙΑΣ δεν μπορεί να τις υποκαταστήσει; Εκτός και αν οι εξαρτημένοι μαζί με τις άλλες ευάλωτες ομάδες είναι απλώς λίγες ακόμα παράπλευρες απώλειες.

Σχόλια