ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


Ημερησία

ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ Ο ΟΚΑΝΑ

Ντροπή: Τοξικομανείς περιμένουν 3,5 χρόνια για να μπουν σε πρόγραμμα απεξάρτησης

Ντροπή: Τοξικομανείς περιμένουν 3,5 χρόνια για να μπουν σε πρόγραμμα απεξάρτησης
Τουλάχιστον 3,5 χρόνια αναμένουν στην λίστα της ντροπής 3.500 χρήστες ναρκωτικών, οι οποίοι αναζητούν θεραπεία στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ. Το πρόβλημα αφορά κυρίως μονάδες του ΟΚΑΝΑ στην περιοχή της Αττικής, αφού στην υπόλοιπη Ελλάδα ο μέγιστος χρόνος αναμονής δεν ξεπερνά τον ένα μήνα.

Την ίδια στιγμή, το Aids «θερίζει» τους χρήστες ενώ καταγράφεται και κατάχρηση νέων επικίνδυνων ουσιών και επικίνδυνων τρόπων χρήσης.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, οι οποίοι κατήγγειλαν την υποχρηματοδότηση του Οργανισμού. Όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, η μείωση του προϋπολογισμού του ΟΚΑΝΑ είναι σε τέτοια επίπεδα «που το μόνο που εξασφαλίζουν είναι το κλείσιμο του». Ενδεικτικό είναι ότι η κρατική χρηματοδότηση για το 2012 έφθασε μόλις τα 18 εκατ. ευρώ, όταν μόνον η μισθοδοσία του προσωπικού φθάνει τα 21 εκατ. ευρώ. Ήδη ο Οργανισμός έχει προχωρήσει σε σταδιακή αναστολή λειτουργίας μονάδων του όπως η κινητή ιατρική μονάδα, η οποία το 2012, δέχθηκε 2.605 κλήσεις και παρείχε υπηρεσίες σε 2.183 άτομα, εκ των οποίων οι 1.528 ήταν χρήστες ναρκωτικών ενώ η μονάδα αντιμετώπισε επίσης 537 περιστατικά υπερβολικής δόσης.
Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον του ΟΚΑΝΑ και το ενδεχόμενο απολύσεων, μετά και τις έντονες φήμες για συγχώνευση του με το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων).


 

ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΛΕΕΙ Ο Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Εκρηκτική η κατάσταση στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ
 
Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη είχαν σήμερα εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ και στο «18 ΑΝΩ» και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, σήμερα Τετάρτη 26 Ιούνη. Από τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε από τον Α. Γεωργιάδη ότι θα προχωρήσουν, όπως έχει σχεδιαστεί, οι συγχωνεύσεις συνολικότερα στον τομέα της υγείας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν αρκετές μετακινήσεις εργαζομένων. Μέσα στον Ιούλη θα ξαναπραγματοποιηθεί σχετική συνάντηση.
Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου εκφράστηκε η ανησυχία των εργαζομένων για ένα «νέο κύμα απολύσεων και ατομικών συμβάσεων με νέες περικοπές κατά το πρότυπο της ΕΡΤ» όπως σημειώθηκε. Αναφέρθηκε δε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ έχει μειωθεί κατά 50% από το 2009. Επισημάνθηκε η εκρηκτική κατάσταση στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ για τα οποία τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό εξαντλούνται τον Αύγουστο. Όλα αυτά έγιναν στο όνομα της «ανάπτυξης του ΟΚΑΝΑ» με καθοριστικές ευθύνες των κυβερνήσεων και είχαν ως αποτέλεσμα να απαξιωθούν περαιτέρω οι υπηρεσίες, να κλείσουν 4 προγράμματα σε Αθήνα και Πειραιά το 2011 και το 2012.
Ακόμη, καταγγέλθηκε ότι ολοένα και περισσότεροι άστεγοι και άποροι εισέρχονται στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, από τους 90 αποδέκτες των υπηρεσιών στη μονάδα του «Αγίου Σάββα» οι 15 είναι άστεγοι και οι μισοί ζουν από τα συσσίτια.
Τέλος, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατήγγειλαν τις φιέστες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ, που έχει τις δικές της ευθύνες για την κατάσταση. 

logo 

Εργαζόμενοι ΟΚΑΝΑ: "Όχι" στην συγχώνευση ΟΚΑΝΑ - ΚΕΘΕΑ και τις απολύσεις

Από Βασίλη Βενιζέλο

Την έντονη αντίθεσή τους, αλλά και την ιδιαίτερη ανησυχία τους για την εντόνως φημολογούμενη συγχώνευση ΟΚΑΝΑ - ΚΕΘΕΑ εξέφρασαν μεταξύ άλλων την Τετάρτη 26 Ιουνίου σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη του προεδρείου του συλλόγου των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ και τόνισαν επίσης ότι θα αντισταθούν με κάθε τρόπο σε ενδεχόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απολύσεις συναδέλφων τους στον ΟΚΑΝΑ ή το ΚΕΘΕΑ.
Οι ίδιοι προειδοποίησαν, μάλιστα, ότι απώτερος στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, ιδιαίτερα υπό την πολιτική ηγεσία του Άδωνι Γεωργιάδη, είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης των χρηστών ναρκωτικών στη χώρα μας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Για την συνάντηση των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου με τον νέο Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη θα υπάρξει  ενημέρωση  με νέα ανάρτηση αύριο.

Σχόλια