ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Αθήνα, 18.04.13

Σήμερα, 31η ημέρα κατάληψης, το ΔΣ του Συλλόγου συναντήθηκε στο Υπουργείο Υγείας με το Γενικό Γραμματέα κ. Καλλίρη και το Διευθυντή Οικονομικών. Ο κ. Καλλίρης μας ενημέρωσε ότι το Υπουργείο έχει ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών με επιστολή του την έγκριση επιπλέον επιχορήγησης 4,5εκ. για τον ΟΚΑΝΑ για το έτος 2013. Ξεκαθάρισε ότι τα χρήματα αυτά βρίσκονται μεν πιστωμένα σε κωδικούς του Υπουργείου Υγείας αλλά για τη μεταφορά τους στον ΟΚΑΝΑ χρειάζεται η έγκριση του υπουργείου οικονομικών.

Στην επισήμανση πως, ούτε με αυτά τα χρήματα μπορεί να λειτουργήσει ο ΟΚΑΝΑ, ο κ. Καλλίρης επέμεινε ότι ο κάθε Οργανισμός θα πρέπει να λειτουργήσει με τα χρήματα που έχει και για το λόγο αυτό χρειάζεται  να μειωθεί το λειτουργικό κόστος. Σε αυτή την κατεύθυνση πρότεινε κάποια λειτουργικά έξοδα να περάσουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, να αξιοποιηθούν χρήματα από τρέχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα κοκ Παρόλα αυτά έθεσε θέμα αν μπορούν να «κρατηθούν» όλες οι δομές του ΟΚΑΝΑ ή αν θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των θεραπευομένων (!).
   Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, ενημερωθήκαμε ότι ο ΟΚΑΝΑ μπήκε επιτέλους στο μητρώο δεσμεύσεων και έτσι ρυθμίζονται τα χρέη του 2011 (περίπου 10.800.000) και προχωρά και η ρύθμιση 3.000.000 επιπλέον μέχρι 30.09.2012.
Εκτιμούμε πως η συνεχής και ισχυρή πίεση που ασκούμε υποχρεώνει τους αρμόδιους να αναζητήσουν  λύσεις που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του Οργανισμού. Ωστόσο, μετά τις συνεχείς παραπομπές από το ένα Υπουργείο στο άλλο, τον εμπαιγμό από τη μεριά του Υπουργείου Υγείας τη Δευτέρα (όταν ο υπουργός – παρά τη δέσμευση του – δεν εμφανίστηκε στη Βουλή ν’ απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) και τις τακτικές «συναντήσεις» μας με τα ΜΑΤ έξω από το Υπουργείο, δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Επιμένουμε, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις  - πιο πολλοί, πιο αποφασισμένοι, δυναμικά και αγωνιστικά - μέχρι να επιτύχουμε συγκεκριμένες γραπτές δεσμεύσεις και ρυθμίσεις.

Αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου διοργανώνουμε συγκέντρωση διαρκείας, από τις 11πμ, έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Το ΔΣ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ
    

Σχόλια