ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΚΑΝΑ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στη συρρίκνωση
Επιχειρηματικά συμφέροντα που θα επωφεληθούν από την υποβάθμιση και το κλείσιμο μονάδων καταγγέλλει το σωματείο
Τις μεθοδεύσεις για συρρίκνωση των μονάδων και των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ καθώς οι επιχειρηματίες καραδοκούν να μπουν δυναμικά στον ευαίσθητο τομέα των ναρκωτικών, αποκαλύπτει το σωματείο εργαζομένων του Οργανισμού πίσω από την υποχρηματοδότηση που επιβάλλει η συγκυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν για 31η μέρα σήμερα την κατάληψη των γραφείων διοίκησης του ΟΚΑΝΑ και έχουν προγραμματίσει πολύωρη κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας. Την ερχόμενη Τετάρτη προγραμματίζουν συναυλία στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Οπως σημειώθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου του σωματείου, το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για 4,5 εκ. ευρώ επιπλέον επιχορήγηση του ΟΚΑΝΑ στα 18 εκ. ευρώ του προϋπολογισμού, ενώ οι εργαζόμενοι διεκδικούν τουλάχιστον 8 - 10 εκ. ευρώ πρόσθετη κρατική επιχορήγηση για να εξασφαλιστεί στοιχειωδώς η λειτουργία του Οργανισμού.
«Αν την προηγούμενη χρονιά λειτουργούσαμε χωρίς αντιδραστήρια, χωρίς επαρκή φύλαξη και καθαριότητα, με ελλείψεις κατά καιρούς στη χορήγηση μεθαδόνης κ.ά. Τα 4,5 εκ. ευρώ σημαίνουν επιδείνωση. Και αυτό γίνεται για να κλείσουν μονάδες, να απολυθούν εργαζόμενοι, προς όφελος των ιδιωτών», είπε ο Γ. Κακλαμάνης πρόεδρος του σωματείου. Ενδεικτικά για την πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους θεραπευόμενους ανέφερε: Η κινητή μονάδα που λειτουργούσε όλη μέρα, θα λειτουργεί 4 ώρες. Η εταιρεία έκανε κατάσχεση του μηχανήματος για βιοχημικούς ελέγχους που είναι απαραίτητοι για νέες εισαγωγές στα προγράμματα. Οι ουροληψίες που είναι απαραίτητες θα γίνονται μια φορά το 6μηνο. Παίρνουν απόφαση να αλλάξουν τα φάρμακα, λες και πρόκειται για διοικητική - λογιστική ρύθμιση και όχι επιστημονική απόφαση.
Τέλος, να σημειωθεί πως το ΚΚΕ σχεδιάζει πρωτοβουλίες για το θέμα των αναδρομικών περικοπών στους μισθούς των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, που έχει ως αποτέλεσμα να τους ζητούν να επιστρέψουν γύρω στις 10.000 μεσοσταθμικά ο καθένας!
 
Στη μέγγενη της υποχρηματοδότησης ο ΟΚΑΝΑ
19/04/13
• Απειλούνται τα θεραπευτικά προγράμματα του Οργανισμού
Η οικονομική κρίση πλήττει και τη λειτουργία των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ λόγω της υποχρηματοδότησης του οργανισμού από το Ελληνικό Κράτος.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι ιδιαίτερα σοβαρή, τη στιγμή μάλιστα που τα προβλήματα από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω των προβλημάτων που ο κόσμος αντιμετωπίζει με αιτία την οικονομική στενότητα και ένδεια.
Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα από την πλευρά τους έχουν υποστεί και εκείνοι σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές τους, ωστόσο η κραυγή της αγωνίας τους έγκειται, κυρίως, στο ότι καθίσταται σχεδόν αδύνατο να συνεχιστούν τα προγράμματα απεξάρτησης, αφού τα κονδύλια που εγκρίνονται είναι ελάχιστα και μόλις καλύπτεται η μισθοδοσία του προσωπικού.
Την ίδια στιγμή, στο Ρέθυμνο ολοένα και περισσότεροι χρήστες καταφεύγουν στην τοπική μονάδα του ΟΚΑΝΑ ζητώντας βοήθεια από τα δύο προγράμματα απεξάρτησης που εφαρμόζονται, καθώς η οικονομική κρίση οδηγεί δυστυχώς πολύ κόσμο και στις εξαρτηστιογόνες ουσίες.
Τα προγράμματα συνεχίζουν να υλοποιούνται κανονικά ακόμα, ωστόσο το πόσο αυτό θα συνεχιστεί είναι ένα ζήτημα, αφού τα χρήματα δεν φτάνουν και η πολιτεία κωφεύει στο όποιο σχετικό αίτημα.
Λόγω της κατάστασης αυτής οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ προχωρούν σε κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα με στόχο να γνωστοποιήσουν το πρόβλημα που υπάρχει και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί κοινωνική πίεση προς την πολιτεία να αναθεωρήσει την πολιτική της και να αυξήσει την χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων σήμερα διαμορφώνεται μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση καθώς οι ίδιοι μέσα στην πιο άγρια οικονομική και κοινωνική κρίση προσπαθούν να βοηθήσουν τους εξαρτημένους στην προσπάθειά τους για θεραπεία και να αναχαιτίσουν την επιδημία του AIDS που έχει ξεσπάσει στο συγκεκριμένο πληθυσμό, την ώρα που αμείβονται με τα μισά λεφτά σε σχέση με 2 χρόνια πριν ενώ κάνουν υπερδιπλάσια δουλειά, χάρη στην οποία τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ πρόσφατα πήραν την πρώτη θέση μεταξύ 10 ευρωπαϊκών χωρών για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά (μελέτη EQUATOR).
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζουν χαρακτηριστικά:
«Είμαστε οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ. Αυτοί που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα
• ότι δεν είναι δυνατόν ένας οργανισμός να λειτουργήσει με προϋπολογισμό που δεν φτάνει ούτε καν για την κουτσουρεμένη μισθοδοσία.
• ότι αν συνεχισθεί η υποχρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ οι εξαρτημένοι συμπολίτες τους θα εγκαταλειφθούν βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα και θα αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες – ήδη συλλαμβάνονται μόνο και μόνο επειδή κυκλοφορούν στο δρόμο και μεταφέρονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προς γνώση και συμμόρφωση.
Εδώ και 22 ημέρες έχουμε καταλάβει τα διοικητικά κτήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κρατώντας παράλληλα ανοικτά όλα τα προγράμματα του Οργανισμού, ώστε να μην διακινδυνεύουν οι 8500 χρήστες των υπηρεσιών μας. Προσπαθούμε να συντονιστούμε με τα υπόλοιπα σωματεία στην εξάρτηση και την ψυχική υγεία και να κάνουμε γνωστά στην κοινωνία τα προβλήματά μας. Από την άλλη μεριά, οι «αρμόδιοι» δηλώνουν αναρμόδιοι και μας παραπέμπουν από το ένα Υπουργείο στο άλλο, όταν δεν μας υποδέχονται με κλωτσιές και χημικά όπως πριν από μερικές ημέρες στο Υπουργείο Υγείας.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ! ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Αύξηση του προϋπολογισμού, που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Οργανισμού, με παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και εθνικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της επιδημίας του AIDS.
Δημόσια και δωρεάν προγράμματα αντιμετώπισης της εξάρτησης, ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης. Άμεση απορρόφηση της λίστας αναμονής των 3500 ατόμων.
Απαλλαγή των εργαζομένων από τα δήθεν χρέη που προκύπτουν από την έκθεση των ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
Εργασιακή αξιοπρέπεια: επαρκής στελέχωση των προγραμμάτων με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας με πλήρη διασφάλιση των εργαζομένων - απομάκρυνση των εργολάβων καθαριότητας και φύλαξης, που μισθώνουν σκλάβους των 250 ευρώ.
Δικαίωμα στη Συλλογική Διαπραγμάτευση – Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Ο αγώνας για  την υπεράσπιση του δικαιώματος των εξαρτημένων στη θεραπεία και του δικού μας δικαιώματος σε αξιοπρεπή εργασία, είναι αγώνας που αφορά όλη την κοινωνία. Γι’ αυτό σας καλούμε να μας συμπαρασταθείτε διεκδικώντας και στη δική σας δουλειά, στο σχολείο, στη γειτονιά ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – ενάντια στα νεοφιλελεύθερα σχέδια της εντός κι εκτός Ελλάδας τρόικας. Όλοι μαζί, μπορούμε να νικήσουμε! 
Εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασισμένοι – για όσο χρειαστεί. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, στους ασθενείς μας και στην κοινωνία.
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!  ΑΓΩΝΑΣ!  ΑΝΑΤΡΟΠΗ!»

Σχόλια