Ανακοίνωση του ΟΚΑΝΑ σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Ο ΟΚΑΝΑ, δια της Προέδρου του, είχε συναντηθεί με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κο Ν. Δένδια, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και είχε υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος της χρήσης ναρκωτικών από εξαρτημένους χρήστες.
Οι προτάσεις, που υποβλήθηκαν από τον ΟΚΑΝΑ στον Υπουργό και υποστηρίζονται από τον Οργανισμό σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του, σχετικά με το εν λόγω θέμα, πηγάζουν από την αρμοδιότητα, που έχει στο χώρο των εξαρτήσεων - και δη των ιδιαίτερα επιβαρυμένων περιπτώσεων εξαρτημένων χρηστών - από την πολύχρονη εμπειρία του και την επιστημονικότητα, η οποία απαιτείται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της εξάρτησης στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς.
Ουδέποτε ολιγώρησε ο ΟΚΑΝΑ μπροστά στο θέμα της υψηλής συγκέντρωσης χρηστών σε κεντρικά σημεία της πόλης. Οι λύσεις που προτάθηκαν και εξακολουθούν να προτείνονται από την πλευρά της επιστήμης και του ΟΚΑΝΑ είναι η δημιουργία θέσεων θεραπείας προκειμένου να ενταχθούν όσοι το επιθυμούν σε προγράμματα, ώστε να ξεκινούν τη θεραπεία τους, αντί να «περισυλλέγονται», καθώς και η δημιουργία ελεγχόμενων χώρων προένταξης για τους ενεργούς χρήστες, ώστε να σταματήσουν οι «αποκρουστικές σκηνές της δημόσιας χρήσης τους». Οι προτεινόμενες λύσεις είναι τόσο συγκεκριμένες, που είτε ξεκίνησαν να υλοποιούνται και έμειναν ημιτελείς (λόγω περικοπών των ετήσιων προϋπολογισμών του ΟΚΑΝΑ και όλων των φορέων απεξάρτησης), είτε συνοδεύονταν από τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς, που απαιτούνταν για την υλοποίησή τους. Η αναγκαιότητα αυτών των λύσεων αντί άλλων, πέρα από την ανθρωποκεντρική και προνοιακή βάση της, τεκμηριώνεται και από διεθνείς μελέτες κόστους – οφέλους, οι οποίες, επίσης, έχουν δημοσιοποιηθεί πολλές φορές από τους εξειδικευμένους φορείς.

Σχόλια