ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ
   ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 11–ΑΘΗΝΑ
   TΗΛ:2108827514                                                   
E-mail: silergokana@yahoo.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αντί για μια θέση σε προγράμματα θεραπείας
μια θέση σε στρατόπεδα κράτησης
Αντί για αξιοπρέπεια και ελευθερία
καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εξαρτημένων

Επιχείρηση σκούπα για τα εξαρτημένα άτομα στο Κέντρο της Αθήνας: τις βραδινές ώρες εξαρτημένα άτομα συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας  χωρίς τη θέληση τους, καταγράφηκαν (!;) και εξετάσθηκαν χωρίς τη θέληση τους, αλλά σύμφωνα με την αστυνομία «τους χορηγήθηκαν σάντουιτς, ζεστή σούπα και φιάλες νερού και μετά αφέθηκαν ελεύθεροι». Αυτό βαφτίσθηκε «δράση ανθρωπιστικού χαρακτήρα».
·         Την ίδια ώρα στην Μονάδα Άμεσης Βοήθειας του ΟΚΑΝΑ δεν γίνονται ιολογικές εξετάσεις στα εξαρτημένα άτομα (που οικειοθελώς  προσέρχονται για να εξετασθούν )  επειδή κατασχέθηκε, λόγω χρεών, το μηχάνημα διενέργειας ιολογικών ελέγχων.
·         Την ίδια ώρα η κινητή μονάδα του ΟΚΑΝΑ, που αντιμετώπιζε επί 24 ώρες τα επείγοντα προβλήματα των εξαρτημένων και έσωζε ζωές από υπερδοσολογία,  έπαψε να λειτουργεί επειδή στοίχιζε πολύ.
Αν η Πολιτεία θέλει να κάνει  «δράσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα» και να προφυλάξει την ατομική υγεία των εξαρτημένων  και τη Δημόσια Υγεία, αντί  να χρηματοδοτεί την καταστολή, την διαπόμπευση και την περιθωριοποίηση
·         -ας  χρηματοδοτήσει με τα απαραίτητα χρήματα τον ΟΚΑΝΑ και τις άλλες δομές/οργανισμούς αντιμετώπισης της εξάρτησης ,
·                   - ας δημιουργήσει δομές που θα απορροφήσουν την λίστα αναμονής του ΟΚΑΝΑ,
·             -ας  χορηγήσει τα επιδόματα των εξαρτημένων ατόμων, που έχει αδικαιολόγητα κόψει ,
·               -ας προμηθεύσει με εμβόλια τον ΟΚΑΝΑ ώστε να συνεχιστούν τα προγράμματα  προληπτικών εμβολιασμών,
·                 - ας ενισχύσει με το κατάλληλο ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό στις Μονάδες του ΟΚΑΝΑ ώστε να αντιμετωπισθεί  η επιδημία του HIV/AIDS που έχει ξεσπάσει εδώ και δυο χρόνια στους εξαρτημένους.
Ως εργαζόμενοι και επιστήμονες δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εξαρτημένων και θα σταθούμε αποφασιστικά εμπόδιο σε όλες τις προσπάθειες καταπάτησης τους.
Η αντίσταση στις νεοφιλελεύθερες επιλογές προϋποθέτει  τόσο την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων όσο και την διεκδίκηση αξιοπρεπούς θεραπείας των εξαρτημένων ατόμων.
Ο αγώνας δεν μπορεί παρά να είναι ενιαίος και συνεχής.


ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

Σχόλια