ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

 

ΟΚΑΝΑ: SOS για εργαζόμενους και θεραπευόμενους

 


Φωτογραφία από πορεία των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ
Σε επ’ αόριστον κατάληψη των κεντρικών υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ από την περασμένη Τρίτη έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι στον οργανισμό. Πρόκειται για μια διαμαρτυρία ενάντια στην «απαξίωση του ΟΚΑΝΑ λόγω υποχρηματοδότησης» και την  «εργασιακή τους υποβάθμιση». Μεταξύ, άλλων καταγγέλλουν τις αναδρομικές περικοπές στους μισθούς που ζητά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες» μετά την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, Γιάννης Κακλαμάνης, μιλά στο tvxs.gr, για τις κινητοποιήσεις, την κατάσταση του οργανισμού και απαντά στα «περί πάρτι εκατομμυρίων».
«Η κατάληψη δεν είναι παρά η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει από το Νοέμβριο με αφορμή τα προβλήματα που υπήρχαν στις μονάδες του οργανισμού από το 2012» σημειώνει ο Γιάννης Κακλαμάνης. Υπενθυμίζεται ότι από το Σεπτέμβρη του 2012 και μετά υπήρξε ένας σχεδιασμός προκειμένου να ανοίξουν μονάδες του ΟΚΑΝΑ στο πλαίσιο των νοσοκομείων και να απορροφηθεί η λίστα των 7.500 εξαρτημένων που βρίσκονταν σε αναμονή με μέσο χρόνο τα επτά έτη.
«Οι εργαζόμενοι είχαν κατηγορηθεί ότι αντιδρούσαν στο σχέδιο για να μη χάσουν τη βολή τους. Εμείς απλώς είχαμε επισημάνει το ζήτημα των πόρων. Πως δηλαδή θα ανοίξουν και θα λειτουργήσουν οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ. Χωρίς τακτικούς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό το εγχείρημα θα μπορούσε να αποτελέσει θηλιά στο λαιμό του ΟΚΑΝΑ. Δεν θέλω να πω ότι δικαιωθήκαμε αλλά φτάσαμε τελικά στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα».
650 εργαζόμενοι για 57 μονάδες και 8.500 θεραπευόμενους 
«Το 2011 ήμασταν 650 εργαζόμενοι πανελλαδικά για 27 μονάδες και είχαμε 4.000 περίπου θεραπευόμενους. Παραμένουμε 650 εργαζόμενοι για 57 μονάδες - με εσωτερική κατανομή του προσωπικού και με μια μικρή ενίσχυση από εργαζόμενους του ΕΣΥ - και 8.500 θεραπευόμενους. Εντατικοποιήθηκε υπερδιπλάσια η δουλειά των εργαζομένων. Αυτό ως απάντηση σε όσους έλεγαν ότι δεν θα βάλουμε πλάτη».
Προϋπολογισμός 18 εκ. ευρώ - μισθοδοσία 17 εκ. ευρώ
Χρέη 28 εκ. ευρώ
Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη ο οργανισμός έχει γιγαντωθεί αλλά χωρίς σχεδιασμό που θα καθιστούσε ομαλή την πορεία αυτής τη εξέλιξης. Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει 18 εκ. ευρώ για τη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ την ίδια στιγμή που η μισθοδοσία μόνο των εργαζομένων του οργανισμού - μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου - είναι 17 εκ. ευρώ. Το 2013 ξεκίνησε με ένα χρέος 28 εκ. ευρώ για τον οργανισμό. Χρέη προς προμηθευτές, χρέη για φάρμακα, φύλαξη, καθαριότητα, αντιδραστήρια ή εισφορές του ΙΚΑ που δεν έχουν αποδοθεί. «Από τον προϋπολογισμό απομένει 1 εκ. ευρώ κι αυτό αμφίβολο, καθώς κάθε χρόνο περίπου το 10% περικόπτεται. Με τι θα λειτουργήσουν οι 57 μονάδες του ΟΚΑΝΑ;» αναρωτιέται ο κ. Κακλαμάνης.
«Για τους εργαζόμενους οι περικοπές φτάνουν μεσοσταθμικά το 50% ενώ για τους γιατρούς φτάνουν έως και το 70%. Ένας γιατρός με 30 χρόνια προϋπηρεσία παίρνει 1200 περίπου ευρώ. Το ενιαίο μισθολόγιο δεν προβλέπει ειδική μεταχείριση. Τους αντιμετωπίζει ως ΠΕ ανειδίκευτους αγροτικούς γιατρούς» προσθέτει.
Σε δοκιμασία η θεραπευτική αξιοπρέπεια των εξαρτημένων
Από την 1η Ιανουαρίου του 2013 έπαψε να λειτουργεί η κινητή μονάδα του ΟΚΑΝΑ που σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ είχε την ευθύνη των έκτακτων περιστατικών – πχ. overdose. Πριν από λίγες ημέρες κατασχέθηκε από την εταιρεία που το διέθετε το ιολογικό μηχάνημα (χρησιμοποιείται για εξετάσεις AIDS, ηπατίτιδας κλπ) καθώς ο οργανισμός δεν μπορούσε να αγοράσει αντιδραστήρια. «Την περασμένη εβδομάδα, στο τσακ εξασφαλίσαμε τη μεθαδόνη για να τρέξουν τα προγράμματα. Το υπουργείο εδώ κι ένα χρόνο δεν έχει κάνει διαγωνισμό για την προμήθεια μεθαδόνης.  Έχει μπει σε δοκιμασία η θεραπευτική αξιοπρέπεια των ανθρώπων στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ» τονίζει ο κ. Κακλαμάνης.
Τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα»
Ένα πόρισμα του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, Λέανδρου Ρακιτζή, (οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν το 2009), έκανε λόγο για υπέρογκες δαπάνες του ΟΚΑΝΑ για τη συντήρησή του και αισθητά μικρότερες για τις υπηρεσίες του. Αναφορικά με τους εργαζόμενους που είχαν και τότε καταγγείλει το πόρισμα αναφέρονταν υπέρογκες αυξήσεις μισθών και επιδομάτων και καταχρηστικές υπερωρίες. «Σαν εργαζόμενοι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους ελέγχους. Τα πάντα πρέπει να είναι καθαρά για την κοινωνία που φορολογείται και πληρώνει αυτές τις δομές. Δεν θα μιλήσω για το ζήτημα της διαχείρισης των χρημάτων σε επίπεδο διοίκησης. Αυτό έχει κριθεί και κάποιες υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Για τους εργαζόμενους όμως το πόρισμα ήταν άδικο» σημειώνει ο κ. Κακλαμάνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο το πόρισμα είχε ως αποτέλεσμα ελέγχους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μόνο για τη μισθοδοσία των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ και οι οποίοι έφεραν την ένταξη τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Το ΓΛΚ ζητά επιπλέον με πόρισμά του από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» επιδόματα από το 1999 μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη ο εισαγγελέας έχει ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες ενώ τα χρήματα που ζητείται να επιστραφούν από τους εργαζόμενους ξεκινούν από 10.000 ευρώ το λιγότερο και ακουμπούν ακόμη και τις 150.000 ευρώ.
«Ο ΟΚΑΝΑ είναι νομικό ΝΠΙΔ επιχορηγούμενο από το υπ. Υγείας. Οι εργαζόμενοι είχαμε κερδίσει με απόφαση του Αρείου Πάγου τη δυνατότητα να συνάπτουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να καθορίζουμε τις αμοιβές και τους όρους εργασίας μας. Οι ελεγκτές θεώρησαν ότι αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει και κακώς δίνονταν τα επιδόματα που προβλέπονταν στη σύμβαση εργασίας. Ουσιαστικά αμφισβήτησαν το δικαίωμα μας να υπογράφουμε συλλογική σύμβαση. Οι ελεγκτές ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Δεν λέμε να μην είμαστε στο ενιαίο μισθολόγιο γιατί αυτό αφορά όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και των νοσοκομείων αλλά είμαστε ο μοναδικός οργανισμός που δέχτηκε αυτής της μορφής την επίθεση».
Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι πάρει κάποια δάνεια από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με τη συμφωνία η δόση να παρακρατείται από τους μισθούς και να αποδίδεται από τον ΟΚΑΝΑ στην τράπεζα. «Τα χρήματα αυτά ενώ έχουν παρακρατηθεί από τους εργαζόμενους δεν έχουν αποδοθεί από τον ΟΚΑΝΑ για μήνες στο ΤΤ» σημειώνει ο κ. Κακλαμάνης.
«Η υποχρηματοδότηση στοχεύει στην αποδόμηση»
«Ο ΟΚΑΝΑ είναι κομμάτι της κοινωνίας. Δεν είναι ούτε πάνω, ούτε πέρα από την κοινωνία. Η αποδόμηση του χώρου της δημόσιας υγείας ακουμπά τώρα και τον ΟΚΑΝΑ. Αυτή η λογική εκφράζεται με την υποχρηματοδότηση και στοχεύει στην απαξίωση των οργανισμών. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι ανοίγει η πόρτα για ιδιωτικές επενδύσεις στο χώρο της απεξάρτησης. Αυτό είναι όμως ένα επικίνδυνο μοντέλο. Οι ιδιώτες επενδύουν για να βγάλουν κέρδος. Θα συνεχίσουμε την κατάληψη μέχρι να υπάρχει δημόσια δέσμευση από το υπ. Υγείας για το θέμα του προϋπολογισμού του ΟΚΑΝΑ και μια νομοθετική ρύθμιση για τις αμοιβές των εργαζομένων που έχουν ήδη δοθεί» καταλήγει ο κ. Κακλαμάνης.
* Την Τρίτη 26 Μαρτίου οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας και στις 11:00 θα πραγματοποιήσουν διαδήλωση έξω από το υπ. Υγείας απαιτώντας να συναντηθούν με τον Υπουργό Υγείας.

Σχόλια