ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "6 ΗΜΕΡΕΣ"



                              
Η νέα σας εκδοτική προσπάθεια είναι αλήθεια συνοδεύτηκε από προσδοκίες για αποκατάσταση των ισορροπιών στο χώρο της ενημέρωσης, με την αντικειμενική προβολή της νέας σκληρής πραγματικότητας που διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους νέους ανθρώπους, από την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από την ευρωπαϊκή και ντόπια οικονομική ολιγαρχία των πολυεθνικών, των τραπεζιτών και των οικονομικών funds ( βλέπε τοκογλύφοι).
Δυστυχώς μόλις στα πρώτα φύλλα σας, διαβάζοντας το ρεπορτάζ σας που αφορά στον ΟΚΑΝΑ, διαπιστώνουμε ότι και η εφημερίδα σας ακολουθεί την τακτική της ενημέρωσης των αναγνωστών της μέσω της «καθ’ υποβολής» δελτίων τύπου.
Πως αλλιώς θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε τη δημοσίευση ενός ρεπορτάζ το οποίο είναι γεμάτο ψεύδη, ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις σχετικά με τον τρόπο που αμείβονται οι Εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ.    
Το πρώτο μεγάλο ψέμα στο εν λόγω ρεπορτάζ, είναι η συνειδητή απόκρυψη από τον δημοσιογράφο,
·         ότι οι Εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ αμείβονται με βάση Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση που διαμορφώνεται μέσα από ελεύθερη διαπραγμάτευση των εργαζομένων και της Διοίκησης, δικαίωμα το οποίο κερδήθηκε μέσα από αγώνες και δικαστικές αποφάσεις,
·         και ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, με ότι σημασία μπορεί να έχει αυτό (ασφάλιση, καταβολή εφάπαξ κ.λ.π), γιατί δεν θέλουμε να υιοθετήσουμε τη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού.

Το δεύτερο μεγάλο ψέμα είναι η απόκρυψη, ότι οι αποδοχές των εργαζομένων έχουν υποστεί περικοπές, όπως εκείνες που αφορά στους υπόλοιπους εργαζόμενους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Σας πληροφορούμε λοιπόν ότι:
·         οι αμοιβές των εργαζομένων έχουν υποστεί μειώσεις με βάση τους νόμους 3833/15-32010, 3845/6-5-2010 και 4024/27-10-2011 που φτάνουν το ύψος του 35% συν τις προσαρμογές που αφορούν στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα άδειας,
·         οι περικοπές για ορισμένες περιπτώσεις εργαζομένων ( ΥΕ, ΔΕ, γιατροί), έχουν προσδιοριστεί έως και 50%, για να εφαρμοστεί απόλυτα ο ν.4024 του 2011, ώστε το μέσο μηνιαίο κόστος της μισθοδοσίας του Οργανισμού να μην ξεπερνά τα 1900,00 ευρώ και με βάση τα πλαφόν που ορίζει ανά εκπαιδευτική κατηγορία,
·         οι γιατροί του ΟΚΑΝΑ είναι οι μοναδικοί γιατροί στην Ελλάδα που οι αμοιβές τους καθορίζονται ως να είναι απλοί ΠΕ ή ανειδίκευτοι αγροτικοί γιατροί. Συνεπώς αυτό που αναφέρεται  στην έκθεση των ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου για να αμείβονται όσο και όπως οι γιατροί του ΕΣΥ, είναι και θέση του Συλλόγου μας, την οποία προσπαθούμε εδώ και πολύ καιρό να πετύχουμε.

Το τρίτο μεγάλο ψέμα είναι η απόκρυψη  ότι :
  • η έκθεση των ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια, και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2010, συνεπώς τα στοιχεία που αναφέρει δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα,
  • η μέθοδος ελέγχου που ακολουθήθηκε προσάρμοσε τα μισθολογικά και εργασιακά δεδομένα στα ισχύοντα του Δημοσίου, καταστρατηγώντας και καταπατώντας τα προβλεπόμενα από τις Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις μας, κάτι το οποίο καθόλου τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί μιας και το δικαίωμα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και της Συλλογικής Σύμβασης βρίσκεται μόνιμα στο στόχαστρο της τρόικα και των εταίρων της,
  • για την εν λόγω έκθεση και σε σχέση με το καταλογισμό ως αχρεωστήτως καταβληθέντων ορισμένων αμοιβών, έχει υπάρξει απάντηση τόσο από το Σύλλογο μας όσο και από τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, ότι όλες οι αμοιβές που έχουν καταβληθεί απορρέουν από τις Συλλογικές μας Συμβάσεις τις οποίες οι ελεγκτές σε καμία περίπτωση δεν έλαβαν υπόψη τους.       

Το μεγαλύτερο ψέμα όμως όλων, είναι η απόκρυψη της συστηματικής υπονόμευσης της προοπτικής του ΟΚΑΝΑ, που επιχειρείται από τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με την υποχρηματοδότησή του, που θέτει σε σοβαρούς κινδύνους τα Προγράμματα και τους ανθρώπους που είναι σε αυτά, με την ολοένα και μεγαλύτερη διολίσθηση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.
Είναι νομίζουμε ξεκάθαρο το τι σημαίνει για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη την ύπαρξη των Προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ, η χρηματοδότηση των 20 εκατομ. Ευρώ για το 2011 από το Υπουργείο Υγείας, έχοντας ο Οργανισμός αναπτύξει 31 περισσότερες δομές από το 2011 για το οποίο η χρηματοδότηση έφτασε τα 32 περίπου εκατομ. Ευρώ.

Κύριοι δημοσιογράφοι,
όταν έχεις το δίκιο με το μέρος σου δεν μπορεί κανείς να είναι απέναντί σου, και η επίθεση που εξαπολύσατε ενάντια στους εργαζόμενους στον ΟΚΑΝΑ, δεν μας αφορά.
Αφορά όμως τον ΟΚΑΝΑ και όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη του, και ως εργαζόμενοι δηλώνουμε ότι θα σταθούμε με αποφασιστικότητα απέναντι σε όλα εκείνα τα ραδιούργα σχέδια που εκπορεύονται είτε από «επιστημονικά» lobbies που έχουν μάθει να λυμαίνονται κρατικούς προϋπολογισμούς, επιδοτήσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε από μεγαλοκλινικάρχες, μεγαλογιατρούς και φαρμακοβιομήχανους που βλέπουν το χώρο της απεξάρτησης ως πεδίο δόξης λαμπρό για να αυξήσουν τα κέρδη τους εκμεταλλευόμενοι τη δυστυχία συνανθρώπων μας.
Ανυποχώρητα θα προασπίσουμε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των Προγραμμάτων Υποκατάστασης.
Με αγώνες θα διεκδικήσουμε την αύξηση των κονδυλίων συνολικά για το χώρο της Πρόληψης και της Απεξάρτησης, και θα προασπίσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων εκείνων των συνανθρώπων μας που δεν αδυνατούν οργανωμένα να αντισταθούν σε όλες εκείνες τις πολιτικές που υποθηκεύουν τη ζωή τους.

Ευχόμαστε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, να αποτελεί μια κακή παρένθεση στη προσπάθειά σας, και η εφημερίδα σας να μην αθροιστεί ως άλλη μια σε όλες εκείνες που είναι στρατευμένες στην εξυπηρέτηση μικρών ή μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Η αποκατάσταση της αλήθειας για τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή σας. 
                                                                                                   
                                                                                                   
        
   
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΚΑΝΑ

Σχόλια

  1. Τα καημένα παιδιά του ΟΚΑΝΑ !!
    Μου θυμίζουν αυτά του ΚΕΕΛΠΝΟ !

    Χωρίς ΑΣΕΠ, με μυστικά, ψέματα, ανακύκλωση προσώπων με "ιστορικό"....

    Ήρθε ο καιρός που ο Εισαγγελέας θα σπάσει το σπυρί σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου