ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

1. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ"
ΨΉΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ

Συνάδελφοι,

Από τις 27/04 και με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη των κεντρικών υπηρεσιών του Οργανισμού.

Η απειλή διάλυσης του Οργανισμού με την άρνηση της διοίκησης να υπογράψει νέα συλλογική σύμβαση αλλά και η αδυναμία εξυπηρέτησης των ασθενών, λόγω της υποστελέχωσης και της εγκατάλειψης με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ, της κυβέρνησης και της τρόικας, που βάζει σε άμεσο κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, οδήγησαν τους συναδέλφους σε αυτή την απόφαση.

Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε δώσει σημαντικότατες μάχες πλάι πλάι με τους εργαζόμενους στον ΟΚΑΝΑ στις απεργίες μας, τις γενικές απεργίες και την πρόσφατη κατάληψη στο Υπουργείο. Τώρα δηλώνουμε απερίφραστα την αλληλεγγύη μας στην απόφασή τους αυτή. Τα αιτήματα  τους είναι απολύτως δίκαια και αφορούν στο συμφέρον της κοινωνίας.

Ούτε λεπτό δεν σταματάμε να παλεύουμε ενάντια στη διάλυση των υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους και την υποκρισία του πολιτικού συστήματος που απειλεί τη ζωή ασθενών και εργαζομένων. Με τη σειρά μας οφείλουμε να στηρίξουμε τώρα τον αγώνα των συναδέλφων και να σχεδιάσουμε και τα δικά μας επόμενα βήματα στην προοπτική συντονισμού.
2. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
ΨΗΦΙΣΜΑ
Δυο μέρες μετά τον διθυραμβικό «απολογισμό έργου 2010-2012» που η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ επιφύλαξε στον εαυτό της, οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ προχώρησαν σε κατάληψη του κτηρίου Κεντρικών Υπηρεσιών του Οργανισμού με κεντρικό αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, που εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια περίπου. Προφανώς, για τους υλοποιητές των «μνημονίων»-μνημείων νεοσυντηρητισμού, ως «επιτυχές έργο» λογίζεται η λειτουργία υπηρεσιών υγείας με προϋπολογισμούς που θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και, συνεπώς, την δημόσια υγεία. Και, επιπλέον, στην βάση «ατομικών» συμβάσεων, κατά το θεμελιώδες φιλελεύθερο ιδεολόγημα της «ατομικής επιλογής»: «επίλεξε» αν θα δουλεύεις για ένα ξεροκόμματο, το μέγεθος του οποίου θα καθορίζουμε αυθαίρετα εμείς - οι εργοδότες σου- ή αν θα μείνεις άνεργος.

Ήδη το Υπουργείο Υγείας έχει εισάγει διάταξη σε νόμο για τους… «Ένοπλους Φρουρούς στα Εμπορικά Πλοία» (22/03/2012), σύμφωνα με το οποίο ο ΟΚΑΝΑ έχει το δικαίωμα να προσλαμβάνει  με «μπλοκάκι» γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Ήδη, λοιπόν, υφίσταται το νομικό πλαίσιο, που θα ρίξει μισθούς και εργασιακά δικαιώματα στον πάτο – ένας μαγνήτης για το βούλιαγμα όλων των εργαζομένων, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, στο επίπεδο δουλοπάροικων «εργοληπτών».

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους του ΟΚΑΝΑ, με τις διαθέσιμες δυνάμεις μας. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και την Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να ικανοποιήσουν άμεσα τα δίκαια αιτήματά τους για αξιοπρεπή εργασία, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα αιτήματα όλων των εργαζόμενων τάξεων του τόπου και το παλλαϊκό αίτημα για δωρεάν, ποιοτικές και κοινωνικά αποτελεσματικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Το κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών ούτε «ορίζεται» ούτε «λύνεται» με υποταγή στα μισάνθρωπα κελεύσματα των διεθνών κερδοσκόπων.

Αντίσταση, Ενότητα, Αλληλεγγύη για την Κοινωνική Χειραφέτηση, για την Ζωή.

Σχόλια