Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

Εφτιαξε ναρκωπέδιο ανάμεσα σε δυο σχολεία ο Λοβέρδος
18.10.2011
Την ώρα που ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος πανηγυρίζει για «την εξάλειψη της λίστας της ντροπής του ΟΚΑΝΑ» και «την επιτυχημένη ένταξη των νέων θεραπευτικών μονάδων στα νοσοκομεία», κάτοικοι και φορείς της Νίκαιας «ξεσκονίζουν» τα νομικά τους «όπλα» για να μπλοκάρουν τη χορήγηση μεθαδόνης στο Γενικό Κρατικό. Η νέα μονάδα του ΟΚΑΝΑ, που προέκυψε από το λουκέτο στη μονάδα του Πειραιά, (υπο)λειτουργεί από την 1η Οκτωβρίου και στο τέλος του μήνα θα μεταφερθεί ξανά (!) στο Δρομοκαΐτειο, απέχει μόλις λίγα μέτρα από τις εισόδους του 4ου Λυκείου και του 6ου Γυμνασίου της περιοχής και αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους γονείς μαθητών των δύο σχολείων.

«Κάθε μέρα περνούν μπροστά από το νοσοκομείο περισσότερα από 600 παιδιά. Η περιοχή μας είναι ήδη επιβαρυμένη. Εχουμε υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, ενώ το κτήμα Δηλαβέρη, δίπλα στα σχολεία, είναι καταφύγιο για αστέγους και χρήστες ναρκωτικών. Αν αρχίσουν να ξεφυτρώνουν και έμποροι, ποιος θα προστατεύσει τα παιδιά μας;» λέει η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ελένη Παπαδοπούλου. Το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου το «μενού» των διαμαρτυριών είχε συγκεντρώσεις και αποκλεισμούς δρόμων, σφράγισμα της εισόδου της μονάδας, ακόμα και προπηλακισμούς εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ και χρηστών από έναν μικρό αριθμό γονέων.

«Μας έσπρωχναν, έσπασαν τα τζάμια, τους σωλήνες του νερού και της αποχέτευσης. Αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε δεύτερη πόρτα και κάναμε χορήγηση μεθαδόνης σε άλλους χώρους του νοσοκομείου ή... από το παράθυρο» λέει η υπεύθυνη για τους θεραπευόμενους της Νίκαιας, ψυχίατρος Μαρίνη Ξηρόδημα, που ακόμα έχει μελανιές στο μπράτσο του δεξιού χεριού της από χτυπήματα εξαγριωμένου κατοίκου. «Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου τη γλιτώσαμε λόγω βροχής. Τις επόμενες ημέρες, ύστερα και από κάποιες συναντήσεις εκπροσώπων του ΟΚΑΝΑ και του νοσοκομείου με γονείς, ο αριθμός των ανθρώπων που μας... επισκέπτονται κάθε μέρα μειώθηκε. Αλλά το πρόβλημα δεν έχει λυθεί».

Αλλωστε τα πανό που κρέμονται στα κάγκελα του Γενικού Κρατικού, στο σημείο όπου βρίσκεται το λυόμενο του ΟΚΑΝΑ, δεν αφήνουν περιθώρια... εφησυχασμού. «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις», «Οχι τα ναρκωτικά στα σχολεία μας», «Δεν θέλουμε εξάρτηση, θέλουμε ζωή». Για να αποτρέψουν τον συνωστισμό ασθενών που θα μπορούσε να προκαλέσει την οργή των κατοίκων, οι υπεύθυνοι της μονάδας επέκτειναν το ωράριο χορήγησης μεθαδόνης ως τις 14.30. Οι θεραπευόμενοι μπαίνουν στο νοσοκομείο από την κεντρική είσοδο, αντί της πλαϊνής που είχε υποδείξει αρχικά η διοίκηση του Γενικού Κρατικού, ενώ δίπλα στον μικρό γκρίζο φράχτη που «απομονώνει» τη μονάδα από τα υπόλοιπα κτίρια υπάρχει και φύλακας.

Οι αντιδράσεις των γονέων δεν είναι πάντως το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ. «Ο χώρος είναι μικρός, τα παράθυρα λίγα, λείπουν γιατροί και δύο θεραπευτές, και έχουμε κάποιες ελλείψεις στα υλικά» αναφέρει η κυρία Ξηρόδημα. Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία «στήθηκε» η μονάδα της Νίκαιας είναι ότι το μηχάνημα που χρησιμοποιείται για τις ουροληψίες παραμένει ακόμα «πακεταρισμένο» στην κουζίνα του λυόμενου, λόγω έλλειψης χώρου. Ακόμα πιο εξωφρενικό όμως είναι το γεγονός ότι, σε περίπου έναν μήνα η μονάδα χορήγησης μεθαδόνης θα μεταφερθεί στο Δρομοκαΐτειο και στη θέση της θα λειτουργήσει μονάδα βουπρενορφίνης.

«Η μονάδα στεγάζεται στη Νίκαια προσωρινά, ώσπου να ετοιμαστούν οι εγκαταστάσεις του Δρομοκαΐτειου. Επειδή ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι στις 2 Οκτωβρίου θα έκλεινε η μονάδα του Πειραιά, επιστρατεύτηκε όλο το προσωπικό του ΟΚΑΝΑ για την υλοποίηση του επικοινωνιακού σχεδιασμού του» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ Γιάννης Κακλαμάνης. «Και δεν είναι μόνον η Νίκαια. Για να στελεχώσουν τις νέες μονάδες, άδειασαν από προσωπικό τις παλιές. Στην Ερεσσού μένει μόνο ένα άτομο στη χορήγηση. Ολα έγιναν πρόχειρα και βιαστικά, χωρίς κανείς να ενημερώσει τον κόσμο, που είναι φυσικό να φοβάται, λόγω άγνοιας».

Στις συζητήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες μεταξύ γονέων, ανθρώπων του ΟΚΑΝΑ, του νοσοκομείου και του δήμου, οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να εξηγήσουν ότι αν τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές λειτουργίας της μονάδας δεν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης «πιάτσας» διακίνησης ουσιών δίπλα στα σχολεία. Ωστόσο οι κάτοικοι δεν φαίνεται να πείστηκαν και ετοιμάζονται να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα ώστε η λυόμενη μονάδα να χαρακτηριστεί αυθαίρετη. Ετσι θα αρχίσουν να συλλέγουν υπογραφές για να... επισκεφθούν τον υπουργό Υγείας στο γραφείο του. «Αγωνιζόμαστε για τα παιδιά μας. Δεν έχουμε τίποτα με το προσωπικό του ΟΚΑΝΑ ούτε με τους χρήστες. Εχουμε πρόβλημα με την κυβέρνηση και με τη διοίκηση του νοσοκομείου, που κινήθηκαν χωρίς να μιλήσουν με κανέναν» λέει ο δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας Κώστας Παπαδόπουλος.


Από τις επιστολές και τους φράχτες έως το μπλοκάρισμα

Η πληροφορία για τη λειτουργία μονάδας του ΟΚΑΝΑ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας έφτασε στα αυτιά των μελών της Ενωσης Γονέων της περιοχής την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. «Συγκεκριμένα στις 7 Σεπτεμβρίου η Σχολική Επιτροπή του 4ου Λυκείου μάς ενημέρωσε ότι θα ανοίξει πόρτα για τον ΟΚΑΝΑ σχεδόν απέναντι από το σχολείο» λέει η κυρία Παπαδοπούλου. «Θορυβηθήκαμε επειδή, εκτός από το λύκειο και το γυμνάσιο, κοντά στο νοσοκομείο λειτουργούν δημοτικό σχολείο, νηπιαγωγείο και Πνευματικό Κέντρο με εργαστήρια ζωγραφικής και τέχνης. Επικοινωνήσαμε με τον δήμο και μας απάντησαν ότι θα διεκδικήσουν καλύτερους όρους λειτουργίας της μονάδας, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά μας».

Προς το τέλος Σεπτεμβρίου ο δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης αντέδρασε στην απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου να σηκώσει φράχτη και να ανοίξει ξεχωριστή πόρτα για την εξυπηρέτηση των ασθενών του ΟΚΑΝΑ, ενώ κατήγγειλε προσπάθεια «γκετοποίησης» της μονάδας. «Στηρίζουμε τον αγώνα των ανθρώπων που διεκδικούν μια νέα ζωή, μακριά από ουσίες και υποκατάστατα. Δεν είναι όμως υποκριτικό το κράτος που υποτίθεται ότι προσπαθεί να εντάξει αυτούς τους ανθρώπους στο κοινωνικό σύνολο να τους απομονώνει σαν λεπρούς, με φράχτες και συρματοπλέγματα;» δήλωσε τότε ο κ. Ιωακειμίδης.

Με νέα επιστολή του προς τη διοίκηση του νοσοκομείου ο δήμαρχος ζήτησε να ανοίγει η μονάδα τις απογευματινές ώρες, ώστε να μη συμπίπτει η λειτουργία της με το ωράριο των μαθητών. Αίτημα που πάντως δεν ικανοποίησε τους γονείς «επειδή το απόγευμα τα παιδιά πηγαίνουν στην ενισχυτική διδασκαλία και στα φροντιστήρια». Το αίτημα του Δήμου Νίκαιας δεν έγινε δεκτό από το νοσοκομείο, και το θέμα έφτασε στο δημοτικό συμβούλιο, που αποφάσισε να μπλοκάρει τη λειτουργία της μονάδας.

Την 1η Οκτωβρίου, που άρχισε η χορήγηση μεθαδόνης σε χρήστες, συγκεντρώθηκαν στην είσοδο, επί της οδού Μπελογιάννη, περισσότεροι από 500 γονείς και μαθητές, που απαίτησαν την απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ από τη γειτονιά τους. Την πρώτη εβδομάδα η χορήγηση γινόταν σε άλλους χώρους του νοσοκομείου, ενώ σύμφωνα με την κυρία Ξηρόδημα «για να μη διακοπεί η θεραπεία, αρκετοί χρήστες έπαιρναν τη μεθαδόνη μαζί τους, αν και απαγορεύεται». Επειτα από ένα δεκαήμερο έντασης, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, φραστικές (και όχι μόνο) επιθέσεις προς εργαζομένους του ΟΚΑΝΑ και συνεχείς διαπραγματεύσεις των εμπλεκόμενων πλευρών, η μονάδα συνεχίζει να... υπολειτουργεί ώσπου να μεταφερθεί στο Δρομοκαΐτειο, και οι γονείς ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.


Γεράσιμος Κόντος
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

Σχόλια