ΧΩΡΙΣ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Η απεξάρτηση σε... εφεδρεία

Η ελλιπής χρηματοδότηση φαλκιδεύει την πολιτική που χαράζει το νέο νομοσχέδιο

Οι πρόσφατες πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες προμηνύουν «ιδρώτα, δάκρυα και αίμα», όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, έβαλαν στο στόχαστρό τους και τους οργανισμούς θεραπείας-πρόληψης κατά των εξαρτήσεων.
Στιγμιότυπο από παλαιότερα δρώμενο στο πλαίσιο θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ. Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται τώρα είναι και η συγχώνευση του κέντρου με τον ΟΚΑΝΑ. Στιγμιότυπο από παλαιότερα δρώμενο στο πλαίσιο θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ. 

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται τώρα είναι και η συγχώνευση του κέντρου με τον ΟΚΑΝΑ. Περικόπτονται δραστικά χωρίς αξιολόγηση προϋπολογισμοί, μελετάται συγχώνευση ΟΚΑΝΑ-ΚΕΘΕΑ και σπρώχνονται στην εργασιακή εφεδρεία δεκάδες εργαζόμενοι!
Απέναντι στα αδυσώπητα αυτά μέτρα το σχέδιο νόμου «Κώδικας Ναρκωτικών» που στις 9 Σεπτεμβρίου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, χαράζει μια αποτελεσματικότερη πολιτική, πιο σύγχρονη και ευρύτερη στην καταπολέμηση των ναρκωτικών. Ωστόσο στην πράξη όλα ανατρέπονται. Η λογιστική λογική του μνημονίου βάζει ενέχυρο και την υγεία. Μια εθνική στρατηγική προϋποθέτει εκτός από νομοθετική αλλαγή και οικονομική ενίσχυση των εμπλεκόμενων φορέων.
Και τα σημάδια της εγκατάλειψης εμφανίζονται. Οπως τονίζουν οι εργαζόμενοι των κέντρων πρόληψης, η εργασιακή εφεδρεία είναι ο προθάλαμος της ανεργίας, εξηγώντας ότι η αναλογία προσωπικού προς τον πληθυσμό είναι ένας για 25.000. Και αναρωτιούνται γιατί δεν περιλαμβάνει ο νέος «κώδικας ναρκωτικών» καμία από τις προϊσχύουσες διατάξεις, που ρυθμίζουν τη χρηματοδότηση και λειτουργία τους.
Οι νέες μονάδες υποκαταστάτων, που άνοιξαν πρόσφατα για την αντιμετώπιση της λίστας αναμονής, προστατεύουν τους εργαζόμενους, λέει ο πρόεδρος του συλλόγου Γ. Κακλαμάνης: «Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή και της προέδρου του Οργανισμού, υπήρξε απόφαση και δέσμευση η χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ να συνεχιστεί κανονικά και η όποια περικοπή θα υπάρξει, θα είναι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του υπουργού Υγείας (1.500.000 ευρώ). Ομως η δυναμική των πολιτικο-οικονομικών εξελίξεων δεν μας επιτρέπει εφησυχασμούς, συνδιαμορφώνουμε ένα πλατύ μέτωπο εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, 18 Ανω, Κέντρα Πρόληψης, με σκοπό να προασπίσουμε τη ζωή των πλέον αδύναμων κοινωνικά ομάδων, που πλήττονται από τις ανελέητες περικοπές της κυβέρνησης».
Από την άλλη στο ΚΕΘΕΑ θεωρούν ότι το υπουργείο Υγείας δίνει προτεραιότητα στη συντήρηση και όχι στην απεξάρτηση και την κοινωνική ένταξη. Και ρωτούν τι να επικαλεσθούν στις 20 πόλεις που περιμένουν τα «στεγνά προγράμματα».
Η «Κ.Ε.» έθεσε στην πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, τον διευθυντή του ΚΕΘΕΑ Χαράλαμπο Πουλόπουλο, και την επιστημονική υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ Μανίνα Τερζίδου ερωτήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τους προϋπολογισμούς τους, την εργασιακή εφεδρεία, τις συγχωνεύσεις που «ψιθυριστά» ακούγονται. Μέσα από τις απαντήσεις τους ενημερώνουν επίσης για το ρόλο του πενταετούς σε θητεία Εθνικού Συντονιστή, που ορίζεται με απόφαση του πρωθυπουργού.

ΜΕΝΗ ΜΑΛΛΙΩΡΗ, πρόεδρος ΟΚΑΝΑ

«Οι νόμοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος»

Παρ' όλο που ο ΟΚΑΝΑ αυτή τη στιγμή επεκτείνει ταχύτατα το δίκτυο προγραμμάτων υποκατάστασης σε Αττική και Θεσσαλονίκη από 12 σε 40, δουλεύουμε ήδη σε καθεστώς αυστηρής λιτότητας.
Εχουμε τη διαβεβαίωση του ΥΥΚΑ ότι δεν τίθεται θέμα εργασιακής εφεδρείας, αφού δεν περισσεύει κανείς. Για τις περικοπές του προϋπολογισμού γίνονται προσπάθειες, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, να περιοριστούν στο ελάχιστο και ει δυνατόν να μην ισχύσουν. Ως μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που εκπόνησε το νομοσχέδιο, συμφωνώ με το γενικότερο πνεύμα του. Οι νόμοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος και το νομοσχέδιο θα κριθεί αν στην εφαρμογή του παρασχεθούν μέσα και προϋποθέσεις. Τα Κέντρα Πρόληψης ήταν ένα από τα σημεία που μειοψήφησα στη Νομοπαρασκευαστική. Η έκδοση του ΦΕΚ για τη δημιουργία νομοθετημένου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους έγινε λίγο μετά την υποβολή της τελικής πρότασης από την Επιτροπή. Ηδη έχω αποστείλει αίτημα για σχετική τροπολογία. Ο θεσμός του Εθνικού Συντονιστή, που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, προτείνεται για να μεριμνά και όχι για να ασκεί έλεγχο ή εποπτεία. Οι δράσεις των φορέων και των συναρμόδιων υπουργείων πρέπει να είναι συμπληρωματικές και όχι επικαλυπτόμενες ή αντικρουόμενες. Η χρηματοδότηση επαρκής αλλά όχι αδικαιολόγητα πλεονάζουσα, οι εφαρμοζόμενες πολιτικές να αξιολογούνται τακτικά και να τροποποιούνται όταν χρειάζεται. Οσον αφορά τις συγχωνεύσεις, δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποια σχετική απόφαση που να μας αφορά.

ΧΑΡ. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, διευθυντής ΚΕΘΕΑ

«Οι συγχωνεύσεις θα φέρουν προβλήματα»

Οι περικοπές και η εργασιακή εφεδρεία θα οδηγήσουν το ΚΕΘΕΑ σε κλείσιμο μονάδων στερώντας τη δυνατότητα απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης από χιλιάδες ανθρώπους, οδηγώντας τους σε αδιέξοδο.
Οσον αφορά τα σενάρια συγχώνευσης, υπενθυμίσω ότι το ΚΕΘΕΑ λειτουργεί ως αυτοδιοικούμενος οργανισμός, χωρίς χρέη, εξασφαλίζοντας αυτοχρηματοδότηση, αξιοποιώντας χιλιάδες εθελοντές. Τυχόν συγχώνευση ίσως επιφέρει ασάφεια στόχων και, κατά συνέπεια, αναποτελεσματικότητα, απώλεια εσόδων και πρόσθετη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, με την ενδεχόμενη μεταφορά ελλειμμάτων από άλλους επιχορηγούμενους οργανισμούς. Ενώ το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά είναι προς θετική κατεύθυνση, αποποινικοποιώντας της χρήση, οργανώνοντας τα όργανα της εθνικής στρατηγικής, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην εφαρμοστεί στην πράξη, λόγω των περικοπών σε πόρους και προσωπικό. Ο Εθνικός Συντονιστής θα προεδρεύει στην Επιτροπή Σχεδιασμού-Συντονισμού, όπου θα συμμετέχουν φορείς απεξάρτησης και εκπρόσωποι των υπουργείων. Ελπίζω η κάλυψη της θέσης να γίνει με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες. Ευελπιστώ η επιχορήγηση των φορέων να γίνει βάσει των αναγκών, των στόχων, της αξιολόγησης και της αποτελεσματικότητάς των και όχι για να καλυφθούν ελλείμματα και ανελαστικές δαπάνες, που προκύπτουν από κακό προγραμματισμό ή κακοδιαχείριση, όπως σε κάποιες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, συμβάλλοντας στη δημιουργία του χρέους και της οικονομικής κρίσης.


ΜΑΝΙΝΑ ΤΕΡΖΙΔΟΥ, επιστ. υπεύθυνη ΕΚΤΕΠΝ

«Χρειαζόταν ο Εθνικός Συντονιστής»

Το ΕΚΤΕΠΝ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ΟΚΑΝΑ, ανήκει στο ΕΠΙΨΥ, δεν ανήκει στον δημόσιο τομέα, ούτε εποπτεύεται από το Δημόσιο. Από το 2010 το ΕΠΙΨΥ, αντιλαμβανόμενο το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και του ΟΚΑΝΑ, περιόρισε τις δαπάνες του ΕΚΤΕΠΝ κατά 18%.
Για το 2011, λόγω των πρόσθετων μέτρων, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα περαιτέρω περικοπής της τάξης του 20-30%. Το νέο νομοσχέδιο επιλύει αρκετά προβλήματα. Για τη βελτίωσή του χρειάζεται μια πληρέστερη περιγραφή των εγκεκριμένων φορέων θεραπείας στις φυλακές, μια σαφής αναφορά στο Εθνικό Σχέδιο Καταπολέμησης των Εξαρτήσεων, που εκκρεμεί η έγκρισή του, καθώς και αναφορά στα Κέντρα Πρόληψης που δραστηριοποιούνται από το 1993. Ο ορισμός του Εθνικού Συντονιστή αποτελεί σαφώς πρόοδο για το ζήτημα των εξαρτήσεων στη χώρα, καθώς θα έχει σφαιρική αντίληψη για το πρόβλημα, για την αντιμετώπισή του, αλλά και για τις ανάγκες των φορέων στη εκπλήρωση του έργου τους. Σε διεθνή επίπεδο σχετικά με τα ναρκωτικά, η χώρα θα εκπροσωπείται αποτελεσματικότερα. Οι φορείς που ασχολούμαστε με τις εξαρτήσεις πρέπει να εποπτευόμαστε από τον Εθνικό Συντονιστή, και αυτό θα είναι προς όφελός μας!

Σχόλια